fbpx
E-UTRIP
Aktualno Iz naših šol Kočevje Novice

Večina kočevskih in ribniških učencev 3. triade se ne želi samotestirati

Po prvomajskih počitnicah se bo predvidoma začelo samotestiranje učencev zadnje triade osnovnih šol, ki se bo izvajalo enkrat tedensko. Kljub nenehnemu poudarjanju predstavnikov vlade, da bo le-to popolnoma brezplačno in prostovoljno, so starši in otroci v veliki večini proti. Koliko otrok se je pripravljeno samotestirati v kočevskih in ribniških osnovnih šolah, smo preverili pri ravnateljih posameznih šol.

Ravnatelji razkrivajo precej nizek delež interesa. V OŠ Zbora odposlancev denimo poročajo o zgolj 15 % interesu, med katerimi prevladujejo učenci 9. razredov, najmanj interesa pa je pri učencih 7. razredov. Ravnatelja Peter Pirc tako nizek interes ne preseneča, saj zaradi pomanjkanja informacij o postopku tudi sam staršem ni izražal nikakršnega pogleda. »Starši so dobili informacijo, ki smo jo dobili ravnatelji na maile. Na kratko – absolutno nezadostna informacija, s kup pomanjkljivostmi, nejasnostmi…« pravi. Kljub vsemu meni, da je samotestiranje učencev zelo smiselno, absolutno pa le v primeru, če bi se testirala večina. Prepričan pa je da se bodo starši zanj v večji meri verjetno odločili šele, ko bodo imeli vse informacije in ko bodo videli, da gre za popolnoma enostaven test, ki ga otrok lahko brez problema opravi sam, ne da bi paličko rinil v nos, vendar samo pobriše po spodnjem mehkem delu nosnice. »In tu se je izkazalo kako pomembna je JASNA, RAZUMLJIVA informacija, ki je v tem primeru ni bilo in je še vedno ni. Seveda pa taki “kiksi” potem privedejo do upora staršev, javnosti, tudi nad sicer pozitivnimi ukrepi,« še dodaja.

Nekoliko večji delež interesa po samotestiranju učencev zaznavajo v OŠ Ob Rinži, kjer bi se po prvih poizvedovanjih zanj odločilo 25 % učencev zadnje triade. Ob tem pa podobno kot Pirc tudi ravnateljica Darja Delač Felda verjame, da če bi se z informacijami učence in starše celovito seznanilo, bi se jih za samotestiranje zagotovo odločilo več.

Ravnateljica OŠ Ob Rinži se ne strinja s samotestiranjem v šolskih prostorih

Kaj pa Delač Feldova meni o samotestiranju? Se ji zdi ukrep smiseln? Ravnateljica odgovarja, da bi bilo za šolo samotestiranje zelo dobrodošlo, v kolikor so testi tako kvalitetni, da bi resnično zanesljivo opravili svojo vlogo. »S tem bi dosegli, da bi doma ostali okuženi učenci in se virus med zdravo šoloobvezno populacijo ne bi širil,« je prepričana, se pa absolutno ne strinja s tem, da bi se samotestiranje odvijalo v šolskih prostorih, saj bi to povzročilo dodaten organizacijski zalogaj, hkrati pa bi bili učenci negativno izpostavljeni pred vrstniki.

V OŠ Fara bi se za samotestiranje odločila skoraj polovica učencev

Dobrih 20 % učencev bi se za samotestiranje po prvih poizvedovanjih odločilo v OŠ Ribnica, presenetljivi pa so podatki iz OŠ Fara, kjer bi se za to odločilo skoraj 50 % učencev 3. triade. Ob tem je potrebno poudariti, da je OŠ Fara majhna šola in zato procenti lahko hitro narastejo z zgolj enim zainteresiranim dijakom več. Ravnatelj Martin Marinč razkriva, da je v zadnji triadi 19 učencev, za samotestiranje pa bi se jih odločilo 8. Tako Marinč kot ravnateljica OŠ Ribnica Andreja Modic ukrepe podpirata in menita, da je potreben oz. koristen, če želimo uspešno zajeziti epidemijo in zadržati šole odprte.

Ali bo samotestiranje dejansko izvedeno, bo pokazal čas. Če kaj vemo je to, da se ukrepi in določila, še posebej v obdobju epidemije, spreminjajo skorajda iz dneva v dan. Tako, kot je do sprememb že prišlo pri samotestiranju dijakov, ki bi s tem morali pričeti že v petek prejšnji teden, a niso, saj je prišlo do zamud pri dobavi. Prav tako pa se je začelo govoriti tudi o prednostnem cepljenju maturantov (kar je sedaj potrjeno), zaradi česar bi bil ukrep samotestiranja ob pogoju zadostnega interesa po cepljenju nesmiseln.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki