fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Novice Občina

Večgeneracijsko igrišče Srce soseske odprlo svoja vrata

Staro otroško igrišče v Kidričevi ulici je dobilo novo podobo. Zaključna dela so potekala ravno v obdobju epidemije koronavirusa, s koncem epidemije pa je igrišče dokončno zaživelo. Danes tako odpira svoja vrata vsem, tako mlajšim kot starejšim, in vabi k prijetnemu preživljanju in popestritvi prostega časa.

S prenovo je igrišče dobilo funkcijo večnamenske parkovne površine, namenjena druženju, ustvarjanju in igri različnih generacij. Igralni elementi in ostala spremljajoča infrastruktura je smiselno umeščena v okolje tako, da omogoča druženje vseh generacij. Igrišče se nahaja sredi široke blokovske soseske, kjer prebivajo številne generacije. Igrišče ponuja različna igrala in površine za otroke. Del igrišča je prilagojen malce starejši generaciji, kjer je na voljo več družabnih iger, veliko površine za sedenje in površine za ohranjanje zdrave gibalnosti. Namenjeno je tudi populaciji z motnjo v duševnem razvoju oziroma se bo ta vključevala v aktivnosti na igrišču, s čimer se bo lažje povezala z lokalno skupnostjo. Še ena značilnost parka, ki se bo izrazila s časom, je zasaditev avtohtonih vrst drevnine in cvetlični travnik, kar spodbuja tudi k spoznavanju naravnih materialov in različnih rastlin, ki jih najdemo v lokalnem okolju. Parku je dodana tudi javna razsvetljava za večjo varnost in uporabo v toplih poletnih večerih.

Več o sami zasnovi igrišča je povedala Tanja Štajdohar Urh iz Občine Kočevje:

Župan Kočevja, dr. Vladimir Prebilič, je izrazil zadovoljstvo

Prenovljeno igrišče si je ob odprtju ogledal tudi župan, dr. Vladimir Prebilič, ki je izrazil zadovoljstvo ob odprtju in dejal: »Kot veste, je to igrišče eno izmed najstarejših v Kočevju. Tudi sam sem se tu nekoč igral, saj sem nekoč živel v stolpnici številka 2. Za prenovo smo se odločili predvsem zato, ker si želimo v to sosesko vrniti predvsem vrvež mladih. Sedaj je prenovljeno na način, ki poleg klasičnega igranja, kot so igre z žogo, na igralih in podobno, omogoča tudi igre, ob katerih se več razmišlja in spodbuja kreativnost.«

Marko Kljun, direktor Komunale Kočevje: “Želimo ozaveščati o pravilnem ravnanju z odpadki.”

Realizacija igrišča je potekala s skupnimi močmi Občine Kočevje, Komunale Kočevje in Kluba mladih Kočevje. Direktor Komunale Kočevje, Marko Kljun, je ob odprtju povedal: »Cilj projekta je zagotovo medgeneracijsko druženje in spodbujanje lokalne zavesti za urejanje samega igrišča. Pričakujemo, da bodo uporabniki tudi sami skrbeli za določene zeliščne nasade, imeli »čebelji brlogec« in podobno. Sama vloga Komunale je predvsem izobraževalna. Želimo si ozaveščati mlade in starejše o ravnanju z odpadki ter spodbujati zavest o varovanju okolja. Upam, da bomo na takšen način uspeli postaviti še kakšno igrišče.«

Zvrstile se bodo številne delavnice

V okviru projekta so se pozimi že pričele prve delavnice, ki jih je nato prekinila epidemija novega koronavirusa. Te se bodo nadaljevale letos in prihodnje leto. Najprej se bo preko delavnic za sosesko določilo pravila uporabe površin in ločevanja odpadkov. V ta namen bo izdelana brošura in tabla o ločevanju odpadkov ter tabla s pravili obnašanja. V naslednjem letu sledi še izdelovanje brloga za žuželke, urejanje zeliščnega vrta, izdelava glasbenega portala ter razne druge delavnice in vodene aktivnosti za kakovostno druženje in preživljanje prostega časa vseh generacij. Med drugim se bo lokalna skupnost lahko bolje spoznala tudi na posebnem dogodku »Dan srce soseske«.

Župan, dr. Vladimir Prebilič, in Marko Kljun, sta odigrala namizni tenis 

Ob odprtju igrišča v Kidričevi ulici sta prve namiznoteniške udarce izvedla župan, dr. Vladimir Prebilič, in direktor Komunale Kočevje, Marko Kljun. V spodnjem videoposnetku:

Investicija je bila potrjena na 2. javnem pozivu za izbor operacij za uresničevanje Strategije lokalnega razvoja LAS po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe, ki se sofinancira iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, v letu 2017. Vrednost projekta je dobrih 134.000 evrov, višina podpore pa znaša 59 % oziroma nekaj manj kot 80.000 evrov.

M.K. in Katja Godeša

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki