fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava & zdravje

Večer, ki ne bo šel v pozabo: Slavnostni koncert ob 60-letnici Glasbene šole Ribnica

Z letošnjim letom ima tudi občina Ribnica svoje tematsko spominsko leto, ki so ga razglasili ob 60-letnici Glasbene šole Ribnica. Glasbena šola je javni zavod, ki v okviru izobraževalnega procesa sodeluje z občinskimi, šolskimi in kulturnimi ustanovami pri zagotavljanju bogatitve kulturnega programa za prebivalce občin na katerih deluje.

Slavnostni koncert ob jubileju je navdušil množico. Soustvarili so ga Simfonični orkester (dirigiral je Aleksander Oražem) in Big Band (Andrej Štrekelj), Glasbena šola z gosti, Pihalni orkester Ribnica ter združeni zbori: Nonet Vitra, Oktet Gallus, Anamanka, Velikolaška vokalna skupina, Župnijski pevski zbor, Ženski komorni zbor in plesalke KUD Balerina.

Ob rezanju slavnostne torte je ravnatelj Glasbene šole Franc Malavašič prejel številne čestitke na glasbenem večeru, ki ne bo šel v pozabo. »Namen je bil, da se šola predstavi in pokaže, kako pomembna je v kraju in širše. Izobražuje glasbenike za članstvo v pihalni godbi, pevskih zborih, nekateri nadaljujejo šolanje.«

Ribniška Nine Šenk

Češnja na torti slavnostnega koncerta je bila premierna izvedba Ribniške, po motivih Franca Marolta, ki jo je posebej za koncert pripravila svetovno znana skladateljica Nina Šenk. »Ko sem delal zasnovo koncertnega večera, se mi je utrnila ideja, da bi Nino povabil k sodelovanju. Vedel sem, da nam bo uspelo, njena priredba Ribniške za Simfonični orkester in mešani zbor je bila pravi posladek,« je žarel Malavašič, ki je še dejal, da naj bi ista zasedba na oder stopila tudi na enem izmed Grajskih večerov v Ribnici, julija ali avgusta. Glasbena šola pa bo nastopila na vseh prireditvah do konca leta.

Zanje bo še kaj napisala

Zadovoljstva ob krstni izvedi znamenite Ribniške ni skrivala niti skladateljica Nina Šenk, ki se je odpovedala honorarju za Glasbeno šolo. »Z užitkom so zagrabili material in zavzeto vadili. Danes so vsi skupaj pokazali, da so – ne samo dobri glasbeniki – ampak, da so hvaležni in veseli nove skladbe. Občutek imam, da bi bilo dobro zanje še kaj napisati,« je koncertni večer navdušil tudi Nino, sicer vse bolj uveljavljeno ne le domačo, ampak tudi mednarodno skladateljico.   

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki