fbpx
E-UTRIP
Aktualno Zdravje

V Ribnici visoko število okužb, v Kočevju 3

V nedeljo so ob 5233 opravljenih PCR-testih potrdili 2515 okužb z novim koronavirusom, je objavil NIJZ.

Kakšno je stanje pri nas?

V Ribnici število okužb narašča, tedenski prirast je 173-odstoten, včeraj so pristojni zabeležili 21 novookuženih. V Kočevju so bili pozitivni trije brisi, v Velikih Laščah je sedem novih okužb, v Sodražici dve, Kostel in Osilnica pa sta brez novih okužb.

Delež vseh pozitivnih testov je bil 48- odstoten. Pozitivnih je bilo 2515 brisov. Pristojni so v nedeljo opravili 5233 PCR testov in 37.598 hitrih testov. V bolnišnicah se zdravi 572 bolnikov, 157 jih potrebuje intenzivno nego. Umrlo je sedem kovidnih bolnikov.

Z današnjim dnem novi ukrepi

Z današnjim dnem karantena ob visokotveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom, traja sedem, in ne več deset dni.

V karanteno poleg cepljenih s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 ne bo več treba tudi osebam, ki so prebolele covid-19 in to dokazujejo s pozitivnim PCR-testom, od katerega je minilo vsaj deset in največ 45 dni.

Izjema so odslej tudi prebolevniki, kar dokazujejo s pozitivnim rezultatom PCR-testa, ki so bili hkrati dvakrat cepljeni s cepivom proizvajalcev Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, kitajskim cepivom proizvajalcev Sinovac Biotech in Sinopharm, indijskim cepivom proizvajalca Bharat Biotech ali z ruskim cepivom Sputnik. Izjema velja tudi za prebolevnike, ki so bili enkrat cepljeni s cepivom Janssen.

Spremembe v javnem potniškem prometu in spremenjeni pogoji za vstop v državo

Začele so veljati še spremembe v javnem potniškem prometu. Pri linijskih, stalnih izvenlinijskih ter občasnih prevozih je število potnikov omejeno na število registriranih potnikov v vozilu, zmanjšano za sedeže desno od voznika in neposredno za njim. V avtobusih mestnega linijskega prevoza se lahko uporabljajo tudi stojišča, vendar mora biti razdalja med potniki na stojiščih najmanj en meter, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Stojišča morajo biti primerno označena.

Tudi na vlakih je število potnikov omejeno na število sedišč, v primeru stojišč pa je treba zagotavljati označbe in razdaljo enega metra.

Od danes veljajo tudi nekoliko spremenjeni pogoji za vstop v državo brez karantene. Test PCR ne sme biti starejši od 48 ur, hitri antigenski test pa ne starejši od 24 ur. Skrajšanje karantene z deset na sedem dni pa velja tudi za tiste, ki bodo vanjo napoteni ob prihodu v državo.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki