fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Narava & zdravje Zanimivosti & Zabava

V Ribnici se začenjajo gibalno-montessori urice za dojenčke od 0-12 mesecev

Mladi starši vse bolj strmijo k inovativnim načinom spodbujanja razvoja dojenčkov, malčkov in otrok. Marsikdo izmed njih pa nasvete išče tudi v montessori pedagogiki. Gre za vzgojni pristop, ki ga je pred več kot 100 leti razvila zdravnica Maria Montessori. Gre za metodo, ki spodbuja neodvisnost, svobodo znotraj omejitev ter spoštovanje naravnega psihičnega, fizičnega in socialnega razvoja otroka. »Pomagaj mi, da naredim sam!« je bistvo montessori pedagogike in tudi načelo Ize Pintar, ki v januarju začne z gibalno-montessori programom(razvojno pedagogiko) za dojenčke.

Iza Pintar je diplomirana vzgojiteljica, ki se je pred tremi leti odločila za samostojno podjetniško pot. Že v času dela v vrtcu je v proces vzgoje in izobraževanja rada vpeljevala montessori elemente. Otroci, sodelavke in ravnateljica so bili navdušeni. Montessori pedagogika se obuja, čedalje več staršev uporablja njene elemente pri vzgoji ali igri. Lahko bi rekli, da se s tem pristopom vračamo nazaj h koreninam, k zdravi pameti.

Otrok ima brezštevilni potencial

Bistvo je opazovanje in Maria Montessori je do odkritij prišla ravno s tem. Montessori je odkrila, da otroci za večjo zbranost in samokontrolo potrebujejo skrbno pripravljeno okolje. Za igro in učenje naj uporabljajo didaktične pripomočke (materiale), ki pripomorejo k razvoju, zbranosti, koncentraciji, samostojnosti.

Gre za način življenja, ki se osredotoča na otrokove razvojne potrebe po svobodi znotraj meja. Starši, ki se ravnajo po tem načelu spodbujajo otroka, da sam razvija svoje brezštevilne potenciale. V sebi pa ima otrok notranjega učitelja, ki ga usmerja v razvoj vsega kar zmore.

V sklopu montessori pedagogike se otroka spodbuja h gibanju in raziskovanju, k možnosti izbire. Velik poudarek je na redu, samostojnosti in disciplini.

Gibalno-montessori urice za najmlajše

Z montessori pristopom se lahko začne že zelo zgodaj, tudi gibalni razvoj je v prvem letu življenja ključnega pomena za vzpostavljanje nevronskih povezav, ki so temelj intelektualnih sposobnosti otroka. Iza Pintar bo srečanja izvajala v prijetnem, mirnem in toplem prostoru, v zgornjih prostorih ribniškega Megadoma. Mame (ali očetje) in njihovi dojenčki bodo vstopili v svet odkrivanja skozi vaje, ki so skrbno prilagojene glede na starost in razvojne mejnike. Program je razdeljen v tri sklope, ki zagotavljajo, da vsak dojenček dobi ravno pravšnjo mero stimulacije in možnosti za razvoj. Otroci bodo razdeljeni v skupine glede na gibalne sposobnosti otroka.

Prva skupina zajema že novorojenčke in dojenčke do obdobja, ko se obračajo na trebušček.

V drugo skupino spadajo otroci, ki že »pasejo kravice« in vse do poskusov sedenja. V tej fazi se dojenčki spoznavajo z igračami, ki spodbujajo njihovo motoriko in senzoriko. Igrače niso klasične, v sklopu montessori pedagogike jih imenujejo »materiali« in gre lahko za čisto vsakdanje predmete.

V tretji skupini pa bodo dojenčki, ki že sedijo in vse do tistih, ki se že postavljajo na noge. Pri njih se bo že ustvarjalo okolje, ki spodbuja samostojnost in samostojno raziskovanje sveta.

Iza Pintar.

Prvo leto otrokovega življenja prinaša mnogo vprašanj. »Kje bom otroka nahranila? Kaj bo, če bo jokal?«

V sklopu uric bo poskrbljeno za prostor za hranjenje, previjanje in za splošno dobro počutje dojenčka in starša, ki ga bo spremljal.

Srečanja, ki bodo trajala 45 minut ne bodo zgolj gibalne vaje, predstavljala bodo tudi pomembno podporo za starše. V prvih mesecih otrokovega življenja je ta podporni sistem izjemno pomemben. Srečanja bodo priložnost za izmenjavo izkušenj in nasvetov ter priložnost za ustvarjanje trdnih temeljev za zdrav in razvojno bogat začetek otrokovega življenja.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki