fbpx
E-UTRIP
Aktualno Zanimivosti & Zabava

Vrtec pri OŠ. Ivana Prijatelja Sodražica je praznoval 60 let

V četrtek 25. maja 2023 je v športni dvorani potekalo osrednje slovesno praznovanje 60-letnice predšolske vzgoje v Sodražici. Častitljiv jubilej, šestdeset let organizirane predšolske dejavnosti v Sodražici, nas navdaja s posebnim veseljem in radostjo. Ob tem pomembnem jubileju so potekale v vrtcu pri OŠ Sodražica najrazličnejše aktivnosti, ki so se odvijale skozi cel teden, od 22. do 26. maja 2023. Praznovanje smo slovesno sklenili v petek s praznično torto, petjem in rajanjem vseh otrok ter zaposlenih in vabljenih gostov – nekdanjih zaposlenih v enoti vrtca.

Praznovanje smo pričeli v ponedeljek z IGRAMI BREZ MEJA in  športnim srečanjem otrok in vzgojiteljic sosednjih vrtcev iz Nove vasi in Loškega Potoka. Pridružilo se nam je tudi vodstvo vrtca Ribnica. Zanimive igre, vse na temo Sodraških značilnosti (psoglavec, smučišče Izver, pohodniška točka Strmca, pisatelj Ivan Prijatelj,…) so vzgojiteljice izvirno in  zanimivo uporabile v tokratnih športnih igrah brez meja.  Športno navdušenje, zdrav tekmovalni duh  in veselje najmlajših je bilo čutiti na nasmejanih obrazih vseh. Vsi otroci so prejeli tudi kolajno za sodelovanje in zdravo malico, ki so jo v sodelovanjem z osebjem vrtčevske kuhinje pripravile članice TD Sodražica- Šedržanke.  

V torek smo imeli DAN INTERVENCIJSKIH VOZIL. Na igrišču šole so se nam pridružili gasilci iz PGD Sodražica s svojimi vozili, reševalec iz ZD Ribnica z reševalnim vozilom ter policisti mobilnega oddelka  PP Ribnica in PP Ljubljana z vozili – motorjem, osebnim vozilom, kombi vozilom,… . Otroci so spoznali delo policista s službenimi psi in sodelovali pri osnovnih vajah za dresuro policijskih psov.  Z navdušenjem so spremljali celotno dogajanje, se pomikali od postaje do postaje in se preizkusili tako v  spretnostih prve pomoči,  aktivnostih gašenja kot v različnih spretnostih v specialnih policijskih vozilih.

V sredo smo imeli DAN ODPRTIH VRAT. V igralnice vrtca smo povabili obiskovalce vseh generacij. Starši, stari starši, sorodniki, zaposleni v šoli in vrtcu, vodstva sosednjih vrtcev in šol, krajani so se pridružili malim ustvarjalcem. Nekateri so ustvarjali  z glino, drugi s testom, slikali so s temperami, risali s flomastri, barvicami in drugimi črtali, šivali gumbe ali pa so otroci glasbeno in plesno ustvarjali ob vodenju svojih vzgojiteljic. Najmlajši so bili med igračami s svojimi obiskovalci in so se veselo igrali, ustvarjali, sestavljali,… . Nekatere aktivnosti so vodili tudi starši otrok vrtca – preproste  kemijske poizkuse za najmlajše, glasbena in instrumentalna delavnica, delavnica uporabe papirja,… Najstarejši otroci vrtca so z obiskovalci izdelali praznično torto iz kartona in  papirja, jo okrasili ter postavili v hodnik vrtca. Veseli živ – žav se je v vrtcu razlegal vse do opoldneva.

V četrtek se je odvijala OSREDNJA SLOVESNOST OB 60-LETNICI VRTCA na kateri so nastopili vsi otroci vrtca s pevskimi in  plesnimi točkami, njihove vzgojiteljice ter glasbena gostja Romana Krajnčan. Prisrčni glasovi najmlajših, nasmejani obrazi in hitre ročice ter spretne nožice so poskrbele, da ni ob spremljanju dogajanja na odru ostal ravnodušen noben obiskovalec prireditve. Posebej so obiskovalce navdušili najmlajši obiskovalci, ki so na oder prišli v okrašenih vozičkih in veselo pomahali obiskovalcem prireditve.  Prireditev je prisrčno povezovala Nadja Zobec Krže,  mamica naših otrok vrtca in izkušena voditeljica različnih prireditev.  Veseli smo bili vsakega obiskovalca prireditve in visokih gostov. Na prireditvi smo navzoče nagovorili poleg vodstva vrtca in šole, tudi župan občine Sodražica, mag. Blaž Milavec, svetovalka za predšolsko vzgojo Zavoda RS za šolstvo, Lidija Jerše ter dr. Tatjana Devjak s Pedagoške fakultete Ljubljana. Prireditev smo slovesno zaključili s himno vrtca, ki jo je prav za to priložnost napisala in uglasbila vzgojiteljica Tadeja Korelc, zapeli pa so jo vsi otroci vrtca in vzgojiteljice.

Vrnitev v leto 1963

Na osrednji slovesnosti smo se v spominu vrnili v leto 1963, ko je v Sodražici pričel delovati prvi oddelek vrtca v okviru šole. Pobudo zanj je dala takratna ravnateljica Majda Ivanc.

Prva vzgojiteljica je bila Marija Gašperič. V skupini je imela 10 otrok v starosti od treh do sedmih let. Vrtec je bil v kletnih prostorih šole poleg kuhinje. Oprema je bila skromna – stolčki in mize. Za nabavo igrač in didaktičnih pripomočkov je skrbela vzgojiteljica sama. V veliko pomoč ji je bila neokrnjena narava v kateri je našla pripomočke za delo od kamenčkov do različnih plodov, vej in cvetov. Starši in domači podjetniki so jo zalagali z materiali kot so papir, les, vezne plošče,… . Društva in posamezniki v kraju so ji priskočil na pomoč tudi z opremo, da je lahko organizirala kolesarjenje, kotalkanje, smučanje in sankanje.  Igrišča in igral vrtec ni imel. Prvi  preprosti peskovnik je postavil kar hišnik na travniku ob šolski zgradbi. Otroci so veliko časa bivali v naravi, se sprehajali, tekali, plezali lahko bi rekli  – igralnica na prostem. Sama in brez dodatne strokovne pomoči je vzgojiteljica Gašperičeva kar 17 let skrbela in vodila vse aktivnosti vrtca, od vzgoje, nege, skrbi za didaktični material, pa tudi vlogo blagajnika in tajnika je opravljala.

V 80-letih so potrebe staršev po organiziranem varstvu naraščale in v kraju so v letu 1984 v okviru Krajevne skupnosti, ki jo je vodil Jože Košmrlj, kasneje ravnatelj šole,  pristopili k izgradnji novega štiri oddelčnega vrtca, ki so ga slovesno odprli 25. maja 1985. Takratna ravnateljica Zinka Benulič je povedala, da je bil to najsrečnejši dan v času njenega dela in  ravnateljevanja na šoli.

Polnih 20 let je  v vrtcu poleg organizirane male šole, ki so jo začeli izvajati v letu 1967,  teklo tudi delo v dveh ali treh skupinah ter kasneje  tudi Cicibanove urice.

A že v letu 2006 je bil vrtec premajhen, število oddelkov se je sprva povečalo na pet in iskali smo nove prostorske možnosti v zgornjem nadstropju vrtca in v šole.

V letu 2012 so z dokončano izgradnjo nove športne dvorane in prizidka vrtca ter šole  otroci dobili  dodatne nove štiri igralnice. Tako smo naslednjih  sedem let uspešno izvajali programe v devetih skupinah. V zadnjih treh letih pa smo postali deset oddelčni vrtec pri šoli in eno igralnico imajo najstarejši otroci v prostorih šole. Danes imamo v našem vrtcu kar 165 otrok in veseli smo vsakega malčka, ki vsako jutro prihaja med nas.

Utrip življenja in dela vrtca nekoč je bil v marsičem drugačen kot danes. Lahko bi iskali podobnosti in razlike, lahko tudi prednosti ali slabosti.

Pa vendar smo skozi vsa leta našega dela sledili smeri, vzgojiti otroke v samostojne, razgledane, komunikativne, strpne, odgovorne in samozavestne posameznike. Krepili  smo osnovne vrednote kot so spoštovanje, medsebojno razumevanje in sprejemanje drugačnosti. Sledili smo naši viziji, da je vrtec otrokov drugi dom, kjer skozi igro varno stopa novim spoznanjem naproti.

Predšolsko vzgojo so skozi čas zaznamovale reforme. Najpomembnejša sprememba je bila uvedba kurikula pred štiriindvajsetimi leti, ki je ravno v tem obdobju na poti prenove in posodobitve. Nacionalni dokument  je tradicijo slovenskih vrtcev dopolnil z novejšimi teoretskimi pogledi na zgodnje otroštvo in z drugačnimi rešitvami in pristopi dopolnil in nadgradil pedagoško delo v vrtcih. 

Stalnim prizadevanjem po vpeljavi sodobne predšolske vzgoje, ki bo kos razvoju in spremembam časa,  so sledile tudi strokovne delavke našega vrtca z vodstvom.  Zavedamo  se pomembne vloge  zgodnjega otroštva za vsakega posameznika, ko se ob ustreznih spodbudah razvijajo vsi potenciali, vrednote, samopodoba in se gradijo trdni temelji za nadaljnjo rast in razvoj. Z  organizacijo pestrih oblik sodelovanja s starši spodbujamo aktivno vključevanje otrokove družine in skrbimo, da bo vrtec tudi v prihodnje nudil kakovostno podporo staršem pri skrbi in vzgoji otrok. Usmerjeni smo v aktivno povezovanje z okoljem na lokalni in širši ravni.

Če bi želeli našteti in opisati vse, kar se je v 60-letih v vrtcu dogajalo, bi trajalo kar precej dolgo, saj se je zvrstilo veliko dogodkov. Najpomembnejši so zapisani v kroniki, v zborniku, ki smo ga izdali ob 50-letnici vrtca,  ovekovečeni na fotografijah, a prepričana sem, da so najlepši spomini ohranjeni v naših srcih, kjer bodo ostali za vedno.

Zavedamo se, da je vsakdo, ki je obiskoval vrtec, v njem pustil svoj pečat. Vsak strokovni delavec je dodal droben in pomemben kamenček v mozaik vzgoje, znanja in življenjskih vrednot, ki so jih otroci našega vrtca  ponesli s seboj v šolske klopi in nadalje v  življenje.

Želimo, da bi se vsi, ki ste  že bivali v prostorih našega vrtca in v njih preživeli številne ustvarjalne in razigrane urice v družbi srčnih in prijaznih vzgojiteljic,  radi spominjali let v naši sredini in boste ponosno povedali, da ste obiskovali  sodraški vrtec.

Hvala vsem, ki živite z našim vrtcem in delite radost otroštva z nami.  

Majda Kovačič Cimperman, ravnateljica

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki