fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kultura Ribnica Zanimivosti & Zabava

V Ribnici izvedeli, kdo je (bil) Mož z napako

Ivan Šega z moderatorko večera, Jožico Pečnik.

Ploden in iskriv pisateljski ustvarjalec Ivan Šega, ki ni samo to, saj je ob predstavitvi svojega osmega pripovednega romana z naslovom Mož z napako razkril, da je tudi motorist, čebelar, pevec, oče sodraškega Tržnega dne, ki je prerastel v Psoglavske dneve in seveda lastnik ugledne Maticove etno hiše v rojstnem Ravnem dolu pod Novo Štifto. In nedvomno še kaj. A vendarle, Ivan se je v polni dvorani knjižnice Miklova hiša prepustil pisateljskemu valovanju, skozi katerega ga je imenitno peljala moderatorka večera, prof. Jožica Pečnik, sicer njegova dolgoletna prijateljica. Njuno znanstvo traja že 18 let, od takrat, ko se je Ivan po upokojitvi iz Ljubljane umaknil v rojstno vas in se pridružil bralnemu krožku, kjer so razpravljali tudi o literarnem ustvarjanju. S podlago iz Kočevja in obujenim talentom iz rosnih let, je svojo pot učenja nadaljeval na drugih inštitucijah v Ljubljani in si lačen novega znanja kako pisati in ustvarjati le-tega tudi pridobil.

Ivan se v svojih čtivih najraje dotika prelomnega obdobja slovenske stvarnosti. Osamosvojitve kot procesa, ki se ni mogel ustaviti in posledic, ki jih je pustil, predvsem v gospodarstvu. Razumljivo, saj si je pokojnino prislužil ravno v tej panogi. Ob listanju osmega romana se bralec v prvem poglavju »sprehodi skozi zatohle sobane, iz katerih je poniknila družbena lastnina,« drugo poglavje obravnava razvpite razmere na otroški srčni kirurgiji v UKC Ljubljana, tretje, za bralce najbolj mikavno in ob katerega se bodo morda spotikali, pa se dotika tabuiziranih tem, kot sta spolnost in biseksualnost. Avtor je pri tem jasen; nikogar na obsoja, saj smo vsi od boga dani in za nekaj obdarjeni. Obračanje knjižnih listov pelje po robu erotike. Idejo, da na papir zlije početja naših gospodarstvenikov, politikov in morda še koga iz kroga visoke družbe, je dobil ob prebiranju neke revije nedolgo nazaj, nadgradil pa jo je s svojimi izkušnjami. Avtor jih je delil z obiskovalci na predstavitvi Moškega z napako.

»Po opravljenemu delu, utrujen od vsega, greš na nočni počitek. Nenadoma zazvoni sobni telefon. Z druge strani žice se sliši (moško) stokanje, nato ječanje… To je klic (povabilo) k »sodelovanju«…« je Ivan drugi dan, ko je na recepciji vprašal, zakaj neki tako glasno vzdihovanje na daljavo sinoči in izvedel, da se to dogaja, ker so mnogi za to. Menda danes še bolj, ko naša elita (politična, gospodarska, kulturna…) potuje v glavno mesto nekdanje skupne države, tam se mu je to pripetilo, in sicer v dveh najbolj prestižnih hotelih tedanjega časa.

»Gre za pripovednika, ki realistično prikazuje dogodke iz svoje mladosti, lokalnega okolja in osebnih življenjskih (delovnih) izkušenj. Sedaj že lahko govorimo o kategoriji pisatelja, ki je v krajevnem prostoru izjemen, zelo pomemben, saj ohranja dogodke, ki bi sicer lahko šli v pozabo in se na koncu koncev približuje sodobnemu pristopu ustvarjanja,« je knjigo na pot pospremila Jožica Pečnik.

»V glavnem vse svoje načrte udejanjim, seveda ob pomoči družice Marinke in otrok, a mi letos ni uspelo z motorjem prevoziti Vršič. Tolažba mi je v pisanju. Novi roman z naslovom Dekla je že pri koncu in ima za kuliso zgodbe čas od končanja druge svetovne vojne do vključno Informbiroja,« je oznanil Ivan in požel aplavz. In poklon. »Tako je. To pomeni, da ga tudi pri dopolnjenih osemdesetih letih še naprej žene ta energija pri ustvarjanju. Čestitke Ivan,« mu je še zaželela Jožica.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki