fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Narava & zdravje Novice Občina Zdravje

DSO Kočevje iz COVID-19 krize na pot zmagovalca

V Domu starejših občanov Kočevje je bilo, odkar je vanj “vstopil” koronavirus,  zelo napeto, saj so imeli zelo veliko število okuženih stanovalcev kot tudi zaposlenih. Problem je zahteval širšo obravnavo in v reševanje situacije so se vključili tudi ZD Kočevje, Občina Kočevje, Civilna zaščita, DSO Metlika, Kočevski gasilci in mnogo prostovoljcev. Na pomoč so jim priskočili tudi študentje medicinske fakultete. Štirje študentje so že odšli, dva sta prišla v ponedeljek, dva pa sta prispela ravno včeraj. Vsi bivajo v hostlu Bearlog.

Veliki izzivi so bili z logistiko

Direktorica DSO Kočevje Lidija Vardijan Žagar pravi, da so v začetni fazi pri vzpostavljanju vseh con imeli zelo velike izzive z logistiko. »Stanovalce z aktivno okužbo so morali preseliti v rdečo cono, skupaj z njihovimi osebnimi predmeti, kar je predstavljalo velik zalogaj. Pogosto smo se z njimi morali pogajati, da so privolili v preselitev, saj so si želeli ostati v njim znanem okolju. Eden izmed starostnikov nam je odvrnil, da če je preživel vojno, bo pa preživel tudi virus,« pravi direktorica. A uspelo jim je, v tem tednu so uspešno postavili tudi predelne stene v rdeči coni, kar pa je zahtevalo dobro organizacijo in vztrajnost, saj je bilo potrebno ravnati maksimalno previdno in v skladu s preventivnimi ukrepi.

Okužila se je tudi direktorica DSO Kočevje

Situacija naj bi bila sedaj pod nadzorom in dokaj stabilna, a je ceno plačala direktorica, ki se je ravno tako okužila s COVID-19. »Okužbo so mi potrdili v sredo. Na srečo je vse pod nadzorom, imam zgolj blage simptome. Žal ne vem, kje sem se okužila,« pove direktorica DSO Kočevje, ki upa, da bo tako tako tudi ostalo in da se okužba ne bo prenesla na njenega partnerja, ki se trenutno sooča s kemoterapijami.

42 stanovalcev se je vrnilo v belo cono, med njimi tudi 102 leti stara stanovalka

V DSO Kočevje je bilo v času epidemije in pred njo 138 stanovalcev in kar 115 se jih je okužilo s koronavirusom. Trenutno ima 73 stanovalcev aktivno okužbo in so nameščeni v rdeči coni, 42 pa se jih je včeraj vrnilo v belo cono. »Tu jim je omogočeno druženje in več gibanja, kar je vsekakor zelo pomembno za njihovo dobro počutje. Med njimi se je vrnila tudi stanovalka, stara 102 leti, in nas izredno veseli, da je okužbo tako uspešno prebolela, kar je za nas vsekakor zelo spodbudno,« še pravi direktorica. Do zdaj je umrlo 9 stanovalcev, pri katerih so potrdili prisotnost koronavirusa, so pa vsi imeli tudi pridružene bolezni. »Svojci imajo možnost, da se pridejo od starostnika posloviti v živo. Tako je bilo v primeru gospoda, ki se je že dlje časa boril z rakom. Ko je nakazovalo na to, da mu ni preostalo več veliko časa, so ga prišli obiskat bližnji, sicer v polni zaščitni opremi,« še dodaja.

Svojci lahko starostnike začasno sprejmejo v domačo oskrbo

Dva stanovalca sta odšla v domačo oskrbo, ki pa nista bila pozitivna na Covid-19. Ministrstvo je namreč izdalo odlok, v katerem dovoljujejo, da svojci v tem času sami poskrbijo za starostnike, stroške bivanja v domu starejših občanov pa jim bodo povrnili nazaj.

Večina zaposlenih je že na delovnem mestu

V domu je redno zaposlenih 95 oseb, izmed katerih 41 obolelo s koronavirusom. Trenutno jih je 12 z aktivno okužbo, 32 pa se je jih je že vrnilo na delovno mesto, kar je vsekakor zelo spodbudno, delo poteka nemoteno.

»Žal nam je, da v začetni fazi prvih stanovalcev, pri katerih so okužbo potrdili, nismo uspeli predati v oskrbo v bolnišnico. Namesto tega smo jih morali preseliti v rdečo cono znotraj našega doma. Predvidevam, da če bi jih takrat lahko preselili v bolnišnico, nadaljnjega širjenja virusa v domu ne bi bilo oz. bi bilo v veliko lažji obliki, kot je bilo sicer,« svoje razmišljanje strni Vardijanova.

Sicer zelo veliko okuženih na obeh straneh še ne pomeni zlom sistema, a je pogoj za uspeh skupen nastop s ciljem urediti situacijo in to je Kočevju tudi uspelo. DSO ima sicer še vedno veliko obolelih, ki so v karanteni, a je stanje sedaj stabilno tako, da se vsaj malo lažje dela.

M.K./I.G.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki