fbpx
E-UTRIP
V odpadkih tobačnih izdelkov 7000 strupenih snovi. FOTO: Unsplash.
Aktualno Dobro je vedeti Narava & zdravje Zdravje

V odpadkih tobačnih izdelkov 7000 strupenih snovi

Današnji Svetovni dan brez tobaka pod geslom Tobak ogroža tudi okolje je tokrat namenjen ozaveščanju o škodljivih vplivih tobaka na okolje. Odpadki tobačnih izdelkov po podatkih NIJZ vsebujejo več kot 7000 strupenih kemičnih snovi, ki se ob neprimerno odvrženih ogorkih izpirajo v vodo, zato je ozaveščanje o negativnih vplivih na okolje ključno.

Ministrstvo za zdravje je zato v ponedeljek skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), Regionalnim uradom Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za Evropo in nevladnimi organizacijami s področja tobaka organiziralo nacionalni simpozij. Minister za zdravje Janez Poklukar je v nagovoru na obeležitvi svetovnega dne dejal, da v Sloveniji z različnimi ukrepi že več let omejujejo uporabo tobačnih izdelkov, so zapisali na vladnem spletišču.

“Prizadevanja države, stroke in civilne družbe na tem področju so nas v zadnjih letih postavila ob bok najnaprednejšim državam v svetu in prispevala k temu, da se zmanjšuje razširjenost uporabe tobačnih izdelkov, tako med odraslimi kot med mladostniki,” je dejal minister.

Kot je na simpoziju dejal začasni svetovalec SZO John E. Schneider, tobačni izdelki v življenjskem ciklusu prispevajo približno tretjino vseh odpadkov na svetu, prav tako pa vplivajo na zdravje zaposlenih v tobačni industriji. Oboli namreč več kot 25 odstotkov delavcev.

Tobačni izdelki v življenjskem ciklusu prispevajo približno tretjino vseh odpadkov na svetu. FOTO: Unspalsh.

V elektronskih cigaretah biološko nerazgradljivi materiali

Še večjo grožnjo okolju pa predstavljajo novi tobačni izdelki, so zapisali na spletni strani NIJZ. V elektronskih cigaretah in podobnih izdelkih so namreč biološko nerazgradljivi materiali, zato varno odstranjevanje teh odpadkov iz narave povzroča vse večjo težavo.

Pred dnevi je vlada sprejela tudi strategijo za zmanjševanje posledic rabe tobaka z dolgoročno vizijo, ki za leto 2040 napoveduje Slovenijo brez tobaka. “To pomeni, da delež prebivalcev, ki bo uporabljal tobačne in druge povezane izdelke, ne bo presegal pet odstotkov. Načrtovane so različne aktivnosti za preprečevanje začetka uporabe in opuščanja uporabe tobačnih in povezanih izdelkov ter dodatna izobraževanja zdravstvenih in šolskih delavcev na tem področju,” je dejal minister Poklukar.

Podatki NIJZ sicer kažejo, da se je razširjenost kajenja tobaka med mladoletniki med leti 2002 in 2018 znatno znižala, zmanjšuje pa se tudi po letu 2018. Da bi se delež mladih kadilcev še naprej manjšal, je zato ključno, da se o negativnih vplivih tobaka na okolje in na kakovost življenja posameznika poučuje že najmlajše.

STA.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki