fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Narava Narava & zdravje Novice Občina Zdravje

(NE)pitna voda: Rezultati analiz naj bi bili znani že danes

Po mnenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Agencije RS za okolje (Arso) obstaja verjetnost povezave oz. možnost zatekanja onesnaževal iz tovarne Melamin Kočevje prek reke Rinže ali Bilpe v vire pitne vode. Zato NIJZ na teh vodovodnih sistemih odsvetuje uporabo vode za pitje, pripravo hrane in izvajanje osebne higiene, je na svoji spletni strani objavilo javno komunalno podjetje Hydrovod.

Za vse porabnike na tem območju bodo nujno potrebne količine pitne vode, okoli 20 litrov na osebo, zagotovili z dovozom pitne vode s cisternami.

Zaenkrat zgolj priporočilo

Kot je potrdil tudi poveljnik Civilne zaščite Občine Kočevje in direktor kočevskega Hydrovoda Antun Gašparac, je NIJZ na podlagi ugotovitev Arsa izdal zahtevo, da se vode iz nekaterih vodnih virov ne sme uporabljati za pitje. Gre za uporabnike pitne vode vodovodnih sistemov Bilpa, Vrh – Krkovo, Spodnji Log, Brezovica – Vimolj, Laze pri Predgradu, Knežja Lipa, Predgrad – Dol, Koprivnik, Kostel – Kaptol – Delač in Žaga.

Odsvetuje se uporaba vode za pitje, pripravo hrane in osebno higieno!

Župan prepričan, da bo danes vse v redu

Kljub temu, da analize vode na dan nesreče, 12. maja 2022, niso pokazale odstopanj oziroma presežka epiklorhidrina v reki Rinži od mejnih vrednosti – ta je sicer bil zaznan na dveh od treh lokacijah merjenja, a je bila njegova količina v dovoljenih vrednostih. Arso je nekaj dni kasneje ponovno naročil vzorčenje, predlagal, da spiranje opreme in površin, ki so bile prizadete v požaru, opravijo tako, da iztok uporabljene vode v vodotoke ni možen ter podjetju Hydrovod naročil opravljanje analize pitne vode.

A ta analiza za NIJZ ni bila dovolj, zato so zahtevali odvzem vzorcev še nižje od že opravljenih analiz. Vzorce so v sredo in v četrtek opravili na 16-ih vodnih virih južno od Kočevja, rezultati pa naj bi bili znani že danes. Kočevski župan je za portal 24ur.com povedal, da je “prepričan, da bo v ponedeljek vse v redu, da bodo analize pokazale, da voda ni onesnažena.”

Kaj vse to pomeni za prebivalce Kočevja in torej uporabnike vodovodnega sistema SORIKO, zakaj so pretekle meritve kazale drugačne rezultate, kaj je šlo pravzaprav narobe nam bo odgovoril Antun Gašparac, direktor Hydrovoda in poveljnik Civilne zaščite Občine Kočevje.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki