fbpx
E-UTRIP
Aktualno Šport Športna društva Zanimivosti & Zabava

V Nemčiji naši SEKIRACHI pustili dober vtis


Med 9.6. in 11.6. je v Nemčiji, v kraju Laubach-Munster, poteklo odprto nemško prvenstvo v metanju sekire, imenovano Asgard Cup 2023. Tekmovanje je privabilo udeležence iz Nemčije, Švice, Združenega kraljestva, Kanade ter prvič tudi iz Slovenije. V Sloveniji si je ta zanimiv šport za svojega vzelo 10 ljudi, od katerih jih kar osem prihaja iz Kočevja.

Čeprav se v življenju ni dobro preveč sekirati, je ekipa nadobudnežev iz Kočevja celo ustanovila skupino SEKIRACHI. “Sekiranje” pa v tem kontekstu predstavlja način sprostitve. Ekipa SEKIRACHI organizira vsa lokalna tekmovanja z malo in veliko sekiro.

Trenirajo v Gaju, na bivšem balinišču, kar ste obiskovalci zagotovo že opazili. Kočevci veljajo za najboljše v tem športu. Konec koncev, odraščali so v zavetju gozda in malo za šalo, malo zares – to je že naravna danost. Poleg našega kluba obstaja le še en v Ljubljani. Večinoma se tam meče le z malo sekiro. V Sloveniji se enkrat letno odvija državno prvenstvo v metu velike sekire, kjer kočevska ekipa praktično nima konkurence.

Zato so se odločili, da bodo svoje znanje in moč pokazali izven meja Slovenije.

“Na to tekmovanje smo se prijavili v lastni režiji. Vse od prijavnine, apartmaja, prevoznih stroškov smo si plačali sami. Na to pot dolgo 917 km smo se podali v nočnih urah in po 14 urah prispeli na cilj. Ob prijavi je sledilo merjenje sekir, saj morajo vse ustrezati določenim normativom,” podrobnosti tekmovanja pojasni Damjan Žafran in doda, da so imeli kar nekaj treme.

Na tekmovanju so spoznali svetovno uveljavljene tekmovalce, s katerimi so se pomerili 9.6., ko se je začelo pravo tekmovanje. Skupno je nastopilo 75 tekmovalcev in 16 tekmovalk, ki so nastopili posamično ali v ekipah po troje.

“Z vsemi smo se zelo hitro spoprijateljili, še posebej s tekmovalci iz Kanade. Prvič v zgodovini tekmovanja smo sestavili mešano ekipo, ki smo jo poimenovali Swing & Hope, kar pomeni ‘zamahni in upaj’. V tej pobrateni ekipi sem bil prisoten jaz, Joey Bridgeo in Tyler Wentzel. Nastopili smo v dveh ekipah, Sekirachi 1 in 2,” doda Žafran.

Uvrstitev slovenskih tekmovalcev:

Danijel Lenasi 46. mesto

Damjan Žafran 42. mesto 

Zvone Turk 37. mesto 

Alojz Fajfar 29. mesto

Loknar Tomaž 23. mesto

Simon Šega 20. mesto

Alojz Urh 9.mesto

Ekipno med 25 ekipami:

SEKIRACHI 1 14. mesto

SEKIRACHI  2 8. mesto 

Swing & Hope 6. mesto

Z rezultati je naša ekipa zadovoljna, vendar vedno obstaja prostor za izboljšave. Verjamemo, da bodo rezultati še boljši, ko se bodo še bolj navadili na metanje velikih sekir, saj večina jih to počne šele slabo leto. Nove sekire iz Švice so dobili slab mesec pred tekmovanjem, zato so kljub temu dosegli odličen rezultat, še posebej v primerjavi s tekmovalci, ki se s tem ukvarjajo že vrsto let.

“Mislim, da se nas bodo zapomnili kot zelo veselo, družabno in konkurenčno ekipo. Zahvalil bi se Zavodu Kočevsko, ki nam je zagotovil veliko promocijskega materiala in majice za ekipo. V Nemčiji smo tudi promovirali sosednjo občino Ribnica, od koder smo prav tako prejeli veliko promocijskega materiala. Hvala tudi Anžetu Koboli za medvedke na vrvici, ki so navdušili marsikoga,” dodaja Damjan Žafran.

Vsako sodelovanje naših športnikov na mednarodnih tekmovanjih prispeva tudi k ugledu države, iz katere prihajajo. “Poskrbeli smo za dober vtis in dobro promocijo Slovenije. Vsi nastopajoči so izrazili željo, da bi prišli k nam in da bi organizirali prvo Odprto prvenstvo v metanju velike sekire v Sloveniji. Zares upamo, da nam bo pri izvedbi tekmovanja pomagala Občina Kočevje in ostali sponzorji,” zaključuje sogovornik ter vabi vse, ki bi se radi preizkusili v tem športu, da jih obiščejo v Gaju ali na kakšnem lokalnem tekmovanju. Z veseljem vam bodo pokazali, kako se “sekira” brez da bi se sekirali.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki