fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Narava Narava & zdravje Novice

“Ena kapljica lahko reši svet” – v Kočevju že 20 zbiralnikov za odpadno jedilno olje

Komunala Kočevje je po Kočevju postavila številne zabojnike za odpadno olje, ki so pridružili že obstoječim zabojnikom za ostale odpadke na ekoloških otokih. Projekt je Komunala izpeljala s pomočjo Občine Kočevje v sklopu projekta LAS – »Ena kapljica lahko reši svet«, ki sredstva za financiranje črpa iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Doslej je postavljenih že 20 zbiralnikov, vseh skupaj pa bo ob zaključku projekta kar 37, izmed teh tudi trije v občini Kostel.

Zakaj so tovrstni zbiralniki pravzaprav tako pomembni? Marsikdo se ne zaveda pomembnosti ločevanja in pravilnega odlaganja odpadnega gospodinjskega olja in maščob. Nepravilno odlaganje namreč lahko povzroči veliko škode v naravnem okolju, od katerega smo odvisni prav vsi ljudje, poleg tega pa povzroča tudi razne mehanske okvare na črpališčih in čistilnih napravah, v kolikor se ga zliva v straniščne školjke in odtoke. Poleg tega pa se zaradi olja lahko zamašijo kanalizacijske cevi, v njih pa se zaredijo razni glodavci.Odpadno olje prav tako ne sodi na kompost ali v naravo, saj s pronicanjem v podtalnico lahko povzroči nepopravljivo škodo.

V okviru projekta predvidenih več dogodkov in aktivnosti

V času sprostitve ukrepov zaradi epidemije Covida-19 je predvidenih več predstavitev problematike. Izvedlo se bo več dogodkov, kjer bodo problematiko podrobneje predstavili vseh zainteresiranim na območju občine Kočevje, Kostel, Ribnica, Sodražica in Loški Potok. Z društvom upokojencem ša bodo izvedli tudi več delavnic, med drugi kako izdelati svečko iz odpadnega jedilnega olja. Raznim aktivnostim pa se bodo pridružile tudi šole v Kočevju.

Do sedaj je bilo odlaganje odpadnega olja možno le v Zbirnem centru Mozelj in še to le dvakrat letno preko mobilne zbiralnice nevarnih odpadkov. S tem projektom pa je odlaganje postalo vsem občanom enostavnejše, zaradi česar bo najverjetneje tudi doslednost izvajanja le tega večja.

Kaj sodi v zbiralnik?

V zbiralnike odpadnega olja sodi zgolj jedilno olje, čisto in brez primesi. Slednje ima namreč tudi potencial za reciklažo, saj se ga lahko nadalje uporabi kot gorivo. Motorna in sintetična olja pa v zaboj ne sodijo, prav tako ne trde maščobe, drobtine, ocvirki in ostanki mesa ali zelenjave.

V sklopu projekta bodo občanom razdelili 1.900 posodic za kuhinjsko zbiranje olja, ki bodo namenjene ponovni uporabi.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki