fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Novice Občina

V Kočevju odslej kotiček za oddajo delujočih aparatov v Kočevju

Družba ZEOS, d.o.o. in Komunala Kočevje d.o.o. sta postavila v sklopu projekta Life Spodbujamo e-krožno pod sloganom Še sem uporaben na Zbirni center Mozelj skupaj s projektnima partnerjema Zbornico komunalnega gospodarstva pri GZS in podjetjem TSD, d.o.o. poseben kotiček za oddajo še delujočih aparatov. Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za okolje in prostor RS ter Evropske komisije.

Družba ZEOS, d.o.o. je največja slovenska shema, ki v imenu proizvajalcev izvaja zbiranje e-odpadkov, odpadnih baterij in odpadnih nagrobnih sveč. Zbrane tovrstne odpadke predaja v postopek nadaljnje obdelave. Ocenjujejo, da se med zbranimi e-odpadki nahaja še 1-2 % delujočih naprav, ki po nepotrebnem končajo v predelavi materiala, hkrati pa se zavedajo, da se v Evropski uniji in s tem tudi v Sloveniji pripravljajo zakonodajne spremembe na področju ravnanja z rabljenimi izdelki, ki vodijo v krožno gospodarstvo. Zato želijo še uporabne delujoče aparate preusmeriti iz tega najhitreje naraščujočega toka odpadkov.

V sklopu projekta 60 novih kotičkov za oddajo še delujočih aparatov po vseh Sloveniji

Projekt Life Spodbujamo e-krožno spodbuja krožno gospodarstvo na področju e-opreme ter poudarja okoljski in socialni vidik ohranjanja in podaljševanja življenjske dobe aparatov. Med drugim se bo v sklopu projekta postavilo okrog 60 kotičkov za oddajo še delujočih aparatov po vsej Sloveniji, ki bodo te aparate, ki bi sicer končali med e-odpadki, zajeli in jim zagotovili nove lastnike. Enega so postavili tudi v Zbirnem centru Mozelj v Občini Kočevje.

Označen je z rumeno barvo

Kotiček za oddajo še delujočih aparatov se nahaja v delu zbirnega centra poleg zabojnika za nevarne odpadke in je vidno označen s prevladujočo rumeno barvo. Vanj se lahko odda naslednje še delujoče aparate za ponovno uporabo: pralni stroj, hladilnik, zamrzovalnik, namizni in prenosni računalnik, zabavno elektroniko, male gospodinjske aparate, igrače, mobilne telefone, zvočnike, TV z ravnim zaslonom z daljincem, LCD monitorje, krožne žage, vrtalnike, glasbene stolpe, sesalnike in ostale primerne aparate na elektriko ali baterije.

V kotičku se zbira aparate, ki so varni za uporabo, niso pokvarjeni ali poškodovani, niso prekomerno umazani in niso zastareli. Če teh zahtev ne izpolnjujejo, jih je potrebno oddati na prostor za prevzem odpadne električne in elektronske opreme, ki se nahaja poleg kotička. Za zbrane primerne še delujoče aparate se bo v okviru projekta poskrbelo, da bodo po različnih poteh našli nove lastnike.

Vabljeni torej vsi občanke in občani, da, v kolikor imate še kakšen delujoč aparat, ki bi ga želeli predati v ponovno uporabo, obiščite Zbirni center Mozelj in ga oddajte v rumeni kotiček ter tako poskrbite, da bo dobil novega lastnika.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki