fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava & zdravje Zdravje

Od srede nova pravila: karantene v vrtcih in šolah šele ob 30 % okužb

Trenutna situacija glede števila okuženih v Sloveniji je zaskrbljujoča. Vsak dan padajo rekordi oziroma se jim številke popolnoma približajo, v karantenah je enormno število posameznikov, razredov, oddelkov, skupin… Epidemiološka stroka na teden izda namreč tudi več kot 40.000 karantenskih odločb.

Do manjšega števila karanten z novimi izjemami

Vlada je na podlagi mnenja epidemiologov zato sprejela nove izjeme od karantene, in sicer vse zaposlene v zdravstvu, sociali in šolstvu pod pogojem, da se en teden od visoko tveganega stika dnevno samotestirajo in uporabljajo zaščitno masko tipa FFP2. Sedem dni od visoko tveganega stika pa se morajo vsak dan samotestirati tudi učenci, dijaki, študenti in udeleženci izobraževanja odraslih, če bo do tega stika prišlo pri pouku oziroma v šoli.

Prav tako bo od srede veljalo, da bo celoten razred ali vrtčevska skupina v karanteno napotena šele tedaj, ko bo okuženih več kot 30 odstotkov učencev znotraj oddelka v 14-ih dneh.

V skladu s spremembami učencem pripada 20 testov za samotestiranje mesečno.

V Kočevju skoraj 500, v Ribnici pa dobrih 350 aktualnih okužb

Po podatkih covid sledilnika je bil včeraj opravljen 7.901 PCR test, pozitivnih je bilo več kot 60 % vseh, kar 4.967. V Kočevju imamo do vključno nedelje, 16. 1. covid pozitivnih 498 ljudi, v Ribnici pa 352

V bolnišnici je trenutno 566 hospitaliziranih kovidnih bolnikov, 158 slednjih pa potrebuje zdravljenje na intenzivni negi. Po ocenah ministra za zdravje Janeza Poklukarja, bomo vrh tega vala dosegli ob koncu meseca.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki