fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kultura Novice Ribnica Umetnost

Božični utrip Gradeža: Ni razstave, vas pa je vseeno okrašena

Lani je Društvo za ohranjanje dediščine Gradež od sredine decembra pa do 2. januarja na terasasti planoti, v vasi, ki šteje 180 duš, v skednjih, točilnici, izbi, hlevu, svinjaku, v votlinah na drevju, na dvoriščih, kapelah … postavilo natanko 345 različnih jaslic. Božje podobe so na ogled poleg domačinov postavili tudi razstavljavci iz drugih slovenskih krajev. Žal letošnje razstave zaradi znanih okoliščin ne bo, je pa vas okrašena z s 130-imi jaslicami domačinov.

Največ jih je v Zabukovčevem kozolcu

Največje, v naravni velikosti človeka (z božjo družino), narejene iz protja, so postavili nasproti stare sušilnice sadja, pred njenim vhodom pa društvene jaslice iz leta 2006 spominjajo na zametek vsakoletnih razstav. Makete vseh cerkva škocjanske fare redke mimoidoče nagovarjajo izpod manjšega vaškega kozolca. Višje stoječi Zabukovčev kozolec, ki je muzej starega kmečkega orodja, ponuja vrsto jaslic različnih velikosti in materialov (glina, storži, vdolbeni v lesu), pri eni hiši je gospodar božični čas in sveto družino pričaral z bučami. Manjše jaslice nameravajo že prihodnje leto na ogled postaviti pod tipske nadstreške; prvi z jaslicami iz gline že stoji lučaj od kapelice v zgornjem delu vasi.

Covid-19 jim je prekrižal načrte

»Z družino smo vrsti prejšnjih dodali še nekaj novih jaslic, ki pa zaradi Covida-19 ne bodo na voljo za množičen ogled. A ima tudi tako čas v pričakovanju rojstva odrešenika svoje sporočilo: »Preživimo ga v miru, v krogu svoje družine in najbližjih,« si želi Marko Šavli, pred leti tudi predsednik društva in gonilna sila pri pripravi največjega dogodka na Gradežu. Okoli 120 jaslic bodo te dni posneli in jih predvajali preko družabnih omrežij. »Upajmo, da bomo prihodnje leto lahko iz osame stopili drug do drugega in tako kot v preteklih letih, aprila, pripravili prvi družabni dogodek na Gradežu, Pozdrav pomladi,« se nadeja Lojze Senčar.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki