fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dom Novice Občina Ribnica

V Jazbino čez novi most

Naselje Grebenje na območju krajevne skupnosti Sveti Gregor je eno manjših v tem delu ribniške občine, a po legi na prisojnem pobočju Slemen izjemno zanimivo. Pravzaprav tam stoji hiša na samem, z večjim gospodarskim poslopjem, kapelico na robu dvorišča ter opuščenim mlinom in žago, jugovzhodno pod vasjo ob Črnemu potoku, med domačini poznana kot Jazbina. Mlin in žaga pričata o tradiciji mletja žitaric z rodovitnih polj in žaganju lesa. Nekoč je Adamičeva družina štela šest članov, danes pa tam živita mama Bernardka in njen sin. Pravita, da je Jazbina za njiju sveti kraj na zemeljski obli. Makedamska gozdna pot jo povezuje z zgornjim delom Grebenj in naprej po dolini proti pol kilometra oddaljenem Črnem Potoku, ki meji z občino Velike Lašče. Pred petimi leti je občina Ribnica, saj gre za lokalno cesto, na tem delu potoka naredila novi most, a Adamičevima – čeprav stoji sto metrov stran – ni kaj dosti pomenil. Za dostop do hiše, ki je tik ob potoku, so uporabljali dotrajani leseni most, do katerega je pot od nekdaj peljala iz smeri Črnega Potoka. Prisluhnila jim je krajevna skupnost Sveti Gregor, ki je zbrala denar za novi most. »Vedno spremljamo predloge in pobude, kaj je potrebno v našemu kraju, seveda v okviru finančnih možnosti, obnoviti ali zgraditi, da bi se ljudje bolj počutili. Tako je na vrsto prišel ta most, dolžine deset metrov in širine tri, za katerega smo zagotovili 23 tisoč evrov,« je dejal Peter Adamič, predsednik sveta KS Sveti Gregor.

»Saj ste videli, to je bil za nas veliki dogodek, ki ga je počastilo skoraj sto žena in mož našega okoliša,« je ob odprtju mostu, ki ga je blagoslovil Slemenski župnik, Andrej Mulej, v kulturnem programu pa so nastopili pevci s Svetega Gregorja, dejala zgovorna in čustvena Bernardka Adamič. »Tako snidenje lahko pričara le podeželje. Obložene mize, zadovoljni ljudje. Kaj človek še potrebuje,« je pristavil Metod Jaklič, slemenski kulturnik in tudi suhorobar, ki je ob odprtju mostu prepeval s prijatelji.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki