fbpx
E-UTRIP
Zgodnje odkrivanje raka je ključnega pomena za izid bolezni.
Aktualno Narava & zdravje Zdravje

V času korone ne pozabite na zgodnje odkrivanje raka

Ker bolnišnice na podlagi zadnjih sprejetih ukrepov Vlade za obvladovanje covida-19 ukinjajo nekatere programe, se je marsikomu od nas porodilo vprašanje kakšen bo dostop do presejalnih programov za zgodnje odrivanje raka ZORA, DORA in SVIT? Zaradi epidemije se je lani v določenih mesecih odkrilo tudi do 30 odstotkov manj rakov, a to še zdaleč ne pomeni, da je bolezni dejansko manj.

»Glede na zadnje sprejete ukrepe Vlade RS, ki so stopili v veljavo 30. oktobra 2021 z objavo Odredbe o spremembi in dopolnitvi Odredbe o začasnih ukrepih na področju organizacije in opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, sporočamo, da se bodo vsi trije presejalni programi za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih obolenj ZORA, DORA in Program Svit izvajali naprej kot do sedaj, » sporoča Onkološki inštitut.

Iz vseh presejalnih programov priporočajo, da se ljudje odzovejo vabilom, udeležijo presejalne mamografije, ginekoloških pregledov in testirajo na prikrito krvavitev v blatu. Odgovorni pri tem zagotavljajo, da so v vseh treh programih poskrbeli za varno obravnavo udeležencev.

Program Dora še posebej poziva ženske, ki od svojega izbranega ginekologa še niso prejele vabila na preventivni ginekološki pregled, da se na pregled naročijo same. Še posebej, če je od zadnjega pregleda z odvzemom brisa materničnega vratu minilo že tri leta. Je pa za udeležbo v presejalnih programih potrebno izpolnjevanje pogoja PCT.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki