fbpx
E-UTRIP
Ciščenje Male Knežje jame. Sodelujoči: JKNM, ZGS, SiDG, JP Komunala Novo mesto.
Aktualno Kočevje Narava Narava & zdravje Novice

Iz Male Knežje jame v Kočevskem Rogu jamarji odstranili odvržene pnevmatike

Mala Knežja jama v Kočevskem Rogu počasi le dobiva podobo, ki si jo narava zasluži. Jamarji novomeškega jamarskega kluba in gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije ter družbe Slovenski državni gozdovi so namreč iz jame odstranili kamionske pnevmatike. Čiščenje jame v Kočevskem Rogu pa se bo še nadaljevalo.

Pnevmatike v Mali Knežji jami so odkrili že pred 40 leti, sporočajo novomeški jamarji. V okviru prireditev Poletje na Kočevskem Rogu je letos potekal jamarski treking okoli Cinkovega križa in tedaj so jamarji sklenili, da » tej črni ekološki točki naredijo konec. »

V sodelovanju z novomeškimi gozdarji zavoda za gozdove in SiDG je konec oktobra stekla akcija. Ob izvajanju sečnje v bližini jame in spravilu lesa so se odločili, da odstranijo pnevmatike. Delavci SiDG so postavili zgibni traktor na stojišču blizu jame, pnevmatike so postopoma navezali na okrog 80 metrov dolgo jeklenico traktorja, ki jih je nato iz dna jame povlekel pred jamski vhod. Z roba vrtače je zgibni traktor na koncu pnevmatike izvlekel še do gozdne ceste. Javno komunalno podjetje Novo mesto pa je poskrbelo za odvoz.

»Mala Knežja jama ni bila edina onesnažena lokacija na Kočevskem Rogu, je bila pa zagotovo največja. V tem času že poteka popis ostalih lokacij, ki bodo za čiščenje potrebovale podoben pristop. Glede na pridobljene izkušnje je upati, da bodo partnerji s projektom nadaljevali. Naša skupna ugotovitev namreč je, da gre v veliki večini primerov za onesnaženja izpred več desetletij, zato bi bilo smiselno Kočevski Rog dokončno očistiti vse odložene nesnage. Novih onesnaženj zaradi vse večje ozaveščenosti prebivalstva in urejenega načina odvoza komunalnih odpadkov k sreči ni zaznati. Naj tako tudi ostane!« je povedal Marko Pršina iz Jamarskega kluba Novo mesto.

Velika in Mala Knežja jama sicer ležita dober kilometer zahodno od Cinkovega križa v Kočevskem rogu. Jama spada med poševne jame, dolga je 40 metrov in globoka dobrih 15 metrov.

Njen vhod se odpira na dnu obcestne vrtače, za njim pa se jama pahljačasto razširi in nadaljuje v ogromno enovito dvorano dimenzij 34 krat 24 metrov, s čimer po svoji prostornini sodi med večje enoprostorske jame v Kočevskem Rogu.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki