fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje

Bili so hudi časi, tudi letos je tako

Rahljanje ukrepov za zajezitev širjenja virusa Covid-19 je seveda sprejeta z velikim olajšanjem. Tudi Metka Fink, ki je 5. marca v krogu družine v Šalki vasi praznovala 104. rojstni dan, si je oddahnila. A ostaja previdna, tako, kot je bila tistega marčevskega dne, ko se je zahvalila vabilu Jožeta Kozine, predsednika društva upokojencev Kočevje, da naj jih v spremstvu obišče, kar se za najstarejšo občanko tudi spodobi. Dejala je, da od tega ne bo nič, saj je na pohodu huda bolezen.

In imela je prav. Že isti teden je bilo po Sloveniji zaradi koronavirusa omejeno gibanje, skupaj z vsemi drugimi ukrepi. »Kar stisnilo me je, ko so dejali, da ne bom mogla več vsak dan na mojo pot, peš s hoduljo po pločniku skozi vas. Veste, poleg trdega dela in nič kaj lahkega življenja mi stik z naravo in preživljanje vsaj nekaj ur v njej predstavlja odrešitev. Tudi pri teh letih zelo rada hodim. Ves čas sem to najbolj pogrešala,« se je Metki kolcalo po, kot je dejala, svobodi gibanja.

Tako ji je ostalo več časa za sobne vaje, pogovore, obujanje spominov, tudi na vojne čase, ko je bilo hudo, a take prostorske stiske ni bilo. »Rekla bom, da je tale bolezen precej »zaguljena«. En neviden sovražnik, ki naj bi sicer izgubljal na moči, tako pravijo poročila, je bil med nami,« virus opiše Metka.

Spomni se, da so v času vojne, tudi takrat, ko je na Kočevskem močno zaudarjalo po smodniku, lahko šli v cerkev brez, da bi jih kdo oviral ali da bi se bali sovražnika, letošnjo pozno zimo in zgodnjo pomlad pa so božji hrami vrata zaprli. »Zdržali smo, a kot kaže, moramo biti še naprej previdni. Upoštevati je treba zdravnike in oblast, pa bo. Mene doslej nobena bolezen ni napadla, tudi ta me ni in me ne bo,« si je Metka, sicer najstarejša slovenska rudarka, ki vselej izžareva dobro voljo, še dala duška.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki