fbpx
E-UTRIP
Organsko gnojilo pri sajenju in oskrbi je temelj dobre pridelave jagodičja.
Izpostavljeno Narava & zdravje Zanimivosti & Zabava

Ukrepi za okusno jagodičje: Plantellini vrtnarski nasveti

Če bomo jagodičju zagotovili kakovostna hranila, bodo tudi plodovi ne le sočni in okusni, temveč tudi bogati z antioksidanti in vitamini. Zato ne pozabimo na gnojenje in dodajanje hranil jagodičju, kot so npr.: jagode, maline, ribez, robide, borovnice, aronija in še mnoga druga.

Ste vedeli? Jagode so lahko na istem mestu največ 3 leta. Nato nove rastline posadimo na drugi del vrta.

Ustvarimo humus na svoji gredi

Bistvo gnojenja je prehrana rastlin. To pomeni, da v tla dodamo določeno količino kakovostnega hranila. A v mislih ne smemo imeti samo velike količine pridelka, temveč tudi stanje tal s poudarkom na humusu. Ta namreč služi kot rezervoar za hranila, vodo, vitamine, beljakovine, … Zato je najbolje uporabljati organsko gnojilo Bio Plantella Nutrivit za jagode in jagodičevje. Ker gre za popolnoma naravno gnojilo, je kot tako dovoljeno tudi v ekološki pridelavi. Gnojilo vsebuje veliko organske snovi in huminske ter fulvo kisline. To pomeni direkten vpliv na povečanje humusa v tleh. Tako ohranjamo tla rodovitna, polna življenja in še rastlini zagotovimo vsa hranila.

Pomen rezi

Gnojenje v kombinaciji z rezjo je zelo pomembno pri vzgoji jagodičja. Z zimsko oziroma spomladansko rezjo spodbudimo rast novih, mladih poganjkov, tako da izrezujemo stare. Ustrezno gnojilo pa poskrbi za pravilen razvoj in rast.

Za vse jagodičje, ki ga gojimo v obliki grma, velja pravilo, da v grmu ni več kot 12 do15 poganjkov. S poganjki »kolobarimo«. To pomeni, da imamo v grmu različno stare poganjke, a najstarejše izrežemo. Pri rdečem in rumenem ribezu izrezujemo poganjke, starejše od 6 let. Krajšamo in izrezujemo jih tako, da se ne drgnejo en po drugem in je grm lepo odprt in zračen. Pri črnem ribezu samo izrezujemo poganjke iz tal, starejše od 4 let. Pri malinah rez poenostavimo tako, da izrezujemo oziroma režemo tiste dele rastline, ki so posušeni.

Besedilo in foto Plantellini strokovnjaki

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki