fbpx
E-UTRIP
Željko Vertelj s prijateljem in podpornikom, sicer inovatorjem Goranom Lebanom in Alenko Pahulje.
Aktualno Kultura Umetnost

Topla svetloba narave

150. obletnica rojstva slikarja Matije Jama, enega od četverice slovenskih impresionistov, je zaznamovala letošnji regijski/bienalni razpis za odrasle likovne ustvarjalke in ustvarjalce, ki delujejo tudi na območju koordinacije JSKD Osrednja Slovenija, med katere sodita tudi Ribnica in Kočevje.

Na razpis za tematsko razstavo Topla svetloba narave, ki so jo na ogled postavili v ribniškem domu starejših občanov, se je prijavilo deset slikarjev s tega območja, njihove stvaritve pa je ob odprtju razstave pod drobnogled vzela strokovna spremljevalka Nuša Lapajne Čurin, akademska slikarka in magistrica likovnih umetnosti, ki je povedala, da so na slikah impresivno dominirali naravna svetloba, sence in močni kontrasti. »Opazna je rast kakovosti skoraj pri vseh avtorjih, ki res izkazujejo visoki nivo, nekateri sežejo znanju akademskih slikarjev«.

Eden od avtorjev, ki se sicer tradicionalno udeležuje tematskih razpisov, je tudi Željko Vertelj, stanovalec Doma starejših občanov Kočevje. »Razpisa sem se razveselil, čeprav me je nekoliko preganjal čas. Imel sem namreč en kup drugih delavnic. Ko pa sem se zadnje dni lotil čopiča, sem začel na platno nanašati akrile kot pleskar barve na fasado. Impresionizem mi leži,« je vtise strnil Željko, ki je umetniško ustvarjalen že skoraj 30 let, pri slikanju, saj je tetraplegik, čopič drži v ustih.

Tudi letošnja razstava je na ravni prejšnjih, z izjemno kakovostnimi stvaritvami, med katerimi naj bi jih selektorka pet uvrstila na regijsko območno razstavo, 17. novembra na gradu Snežnik. »Tudi letos smo, ko je bila likovna bera po osrednji Sloveniji malo manjša, med najmočnejšimi, saj se je na razpis odzvalo deset avtorjev s petnajstimi likovnimi deli. Slikarska kultura živi predvsem po zaslugi enih glavnih motivatorjev, članov Društva likovnega ustvarjanja Ribnica, ki ima pod okriljem kar veliko likovnikov od tu in od drugod in se vedno odzovejo na vse razpise,« jih je pohvalila tudi Alenka Pahulje, vodja ribniške (in začasno kočevske) območne izpostave JSKD.

Razstava, na kateri se predstavljajo Monika Žunič, Nevenka Križ, Peter Polončič Ruparčič, Milica Koštrun, Francka Dejak, Marta Tekavec, Tina Toromanovič, Branko Žunič, Željko Vertelj in Marjan križ, bo odprta do 28. oktobra.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki