fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava & zdravje Novice Zdravje

Tihi ubijalec: ne boli, a povzroča veliko škodo

Danes obeležujemo svetovni dan hipertenzije. V Združenju za arterijsko hipertenzijo ob tem pozivajo k rednemu merjenju krvnega tlaka, ker lahko le z rednimi meritvami pripomoremo k njegovemu hitrejšemu prepoznavanju in zdravljenju. Zvišan krvni tlak velja za tihega ubijalca, saj ne boli, dolgoročno pa povzroči veliko škode, so sporočili.

Krvni tlak ni vedno enak, spreminja se že ob manjšem premikanju, spremembi položaja. Poveča se ob aktivnosti, podnevi je višji, ponoči se umiri. A še vedno govorimo o optimalnem krvnem tlaku. Sistolični krvni tlak pri tem znaša 120mmHg, diastolični krvni tlak pa je enak ali pod 80mmHg.

Nezdravljena hipertenzija lahko vodi v številne bolezni, ki resno ogrožajo življenje. Hipertenzija deluje v tišini, ne povzroča nekih očitnih težav, a jo je treba zdraviti, saj na dolgi rok lahko povzroči okvare ožilja, srčno odpoved, srčnomišično in možgansko kap, ledvično odpoved in druge zaplete. Odkrijemo jo lahko le z merjenjem krvnega tlaka. Tudi v tem primeru strokovnjaki poudarjajo zdrav način življenja, ki bo ob doslednem sledenju preprečil zdravljenje z zdravili.

Znate pravilno meriti tlak?

Ste vedeli, da je pri desničarjih krvni tlak rahlo višji na desni roki, pri levičarjih pa na levi? Tlak običajno merimo sede in na tisti roki, kjer je višji. Optimalen je krvni tlak pod 120/80 mmHg, sistolične vrednosti med 130 do139 mmHg ter diastolične vrednosti med 85 in 89 mmHg pa sodijo v kategorijo visoko normalnega krvnega tlaka. Zaradi »sindroma bele halje« je v ordinaciji normalen krvni tlak pod 140/90 mmHg. Pri meritvah krvnega tlaka doma je meja med normalnim in zvišanim krvnim tlakom nekoliko nižja,135/85 mmHg.

Optimalno je, da tlak izmerite, ko vstanete in zvečer. Pol ure pred meritvijo ne jejte, ne pijte kave, kadite ali uživate alkohol. Že tiščanje na vodo lahko zviša pritisk, zato pred meritvijo opravite potrebo.

Pred samim merjenjem počivajte, med meritvijo ne govorite in ne poslušajte radia, televizije. Prav tako naj molči oseba, ki je z vami v sobi. Krvni tlak izmerite 2-krat zaporedoma, vmes naj bo 1- do 2-minutni presledek. Pri urejenem krvnem tlaku zadoščata meritvi zjutraj in zvečer enkrat na teden. Ob povišanem krvnem tlaku pa se o meritvah posvetujte z osebnim zdravnikom.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki