fbpx
E-UTRIP
(Foto: Student.si)
Aktualno Kočevje Narava & zdravje Zdravje

Stroški testiranj na Covid-19

V Zdravstvenem domu Kočevju nudijo izvajanje samoplačniških testov na Covid-19, ki se jih poslužujejo predvsem delavci, ki potrebujejo izvid testa za nemoteno opravljanje dela. O stroških testiranj smo povprašali pristojen v Zdravstvenem domu Kočevje. Direktorica Polona Vidič Hudobivnik razkriva, da pacienta testiranje po žepu udari za 100 evrov. »Test na mikrobiološkem inštitutu stane 65 evrov, razlika v ceni (glede na ceno samoplačniškega testa) je za zagotavljanje kadra, osebne varovalne opreme, dezinfekcije prostorov in pripomočkov, odvoza brisa v Ljubljano in sporočanja in izdajanja izvida v slovenščini ali angleščini,« o stroških rednih brisov, ki so kriti iz strani države, pove Hudobivnikova.

Glede na podatke ZD Kočevje, kjer dnevno izvedejo od 15 do 20 brisov, državi torej dnevno »pridelajo« 957 do 1.300 evrov stroškov, če predvidevamo, da so vsi ti testi redni in ne samoplačniški. Seveda pa je potrebno upoštevati tudi stroške zaščitne opreme, ki niso majhni. Lahko si le predstavljamo, kolikšen strošek dnevno pridelajo zdravstvene inštitucije po vsej Sloveniji.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki