fbpx
E-UTRIP
(Foto: arhiv Helene Štefanič)
Aktualno Kočevje Kultura Novice

Spomin na prvo kočevsko božično drevo na Vatikanskem trgu leta 1996

Papež Janez Pavel II. je leta 1982 uvedel običaj postavljanja božičnega drevesa na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Leta 1991 je bil Vatikan ena izmed prvih držav, ki je priznala samostojno Republiko Slovenijo in na slovenski kulturni praznik, 8. februarja 1992, vzpostavila diplomatske odnose z našo državo. Ob peti obletnici samostojnosti je Slovenija Vatikanu za okrasitev Vatikanskega trga podarila prvo slovensko smreko; 28 m visoko in štiri tone težko kočevsko lepotico, ki je bila posekana za Slovensko vasjo. Na mestu, kjer je rasla 77 let, stoji spominsko obeležje. Morda je bila starost smreke izbrana namenoma, saj je bil papež Janez Pavel II. ob prejemu smreke v 77. letu starosti.

Na trgu sv. Petra je ob plapolanju številnih slovenskih zastav odmevala melodija slovenske pesmi

Na Miklavžev dan leta 1996 smo se Kočevci s ponosom zbrali na prostoru, kjer je danes trgovski center Lidl, da našo smreko pospremimo na dolgo in zahtevno pot v Vatikan. Blagoslovil jo je zdaj že pokojni ljubljanski škof Alojzij Uran, prisotna pa sta bila tudi takratni kočevski župnik Marjan Lampret in župnik iz Fare Jože Potrebuješ. Po nagovorih je v kulturnem programu Vokalna skupina Cantate Domino zapela pesem Slovenec sem in latinsko Tollite hostias. Glavni koordinator in vodja del od podrtja, transporta, postavitve in okrasitve smreke je bil generalni sekretar ministrstva za kmetijstvo Tomaž Kunstelj. Poleg njega se je na slovesno prižiganje lučk v Vatikan odpravil tudi takratni predsednik države Milan Kučan, notranji minister Andrej Šter, kmetijski minister Jože Ostercin kulturni minister Janez Dular, naši škofi in nekaj tisoč slovenskih romarjev, med katerimi je bilo tudi nekaj Kočevcev (med njimi tudi avtorica članka). Na prostranem trgu sv. Petra so ob plapolanju številnih slovenskih zastav odmevale melodije harmonike in slovenska pesem.

Vokalna skupina Cantate Domino je tudi kasneje ostala povezana s svetim mestom. 4. junija 2012 je na povabilo Ministrstva RS za zunanje zadeve prepevala pri slovesni sv. maši v rimski baziliki Santa Maria Maggiore, ki je bila posvečena 20-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Vatikanom. 4. aprila leta 2018 pa so se pevci po 22. letih ponovno srečali z g.Tomažem Kunstljem, ki je to pot kot slovenski veleposlanik v Vatikanu v okviru praznovanja 30-letnice vokalne skupine na podlagi številnih referenc uredil avdienco pri papežu Frančišku. Na Vatikanskem trgu, kjer je leta 1996 stala prva in letos še druga božična smreka iz kočevskih gozdov, je skupina zapela 20-tisoč glavi množici romarjev iz celega sveta. Tako Kočevje z Vatikanom povezujejo božični drevesi in pesmi Vokalne skupine Cantate Domino, na kar smo lahko vsi zelo ponosni.

(Foto: Claudio Peri)

Helena Štefanič, za Vokalno skupino Cantate Domino

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki