fbpx
E-UTRIP
Celotna investicija je ocenjena na 3,5 milijona evrov, glede na vztrajno rast cen materiala pa bo vložek še višji.
Aktualno Iz naših šol Novice Občina

Šola in vrtec na Turjaku: Staro se umika novemu!

Občina Velike Lašče je v začetku lanskega leta projekt gradnje Podružnične osnovne šole in vrtca Turjak prijavila na javni razpis za sofinanciranje investicij Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. In bila pri tem uspešna. Pred iztekom leta so iz Ljubljane prejeli pogodbo z zneskom nekaj več kot 2,1 milijona evrov sofinanciranega deleža od investicije, ki je ocenjena na 3,5 milijona evrov. Od tega je za gradbena dela namenjeno 2,5 milijona evrov, dobršen milijon evrov pa za opremo.

Levji finančni zalogaj iz Ljubljane

To pomeni, da bo gradnja stavbe le delno bremenila občinski proračun, ki bo moral zaradi dviga cen materiala in sprotnega projektiranja, kar ni bilo opredeljeno v temeljni pogodbi z izvajalcem, primakniti še kar nekaj denarja.

Pristojno ministrstvo bo omenjeni znesek izplačalo po delih, do leta 2024, v tem času – stavba naj bi učence in vrtčevske otroke sprejela jeseni letos – pa bo morala občina na nek način kreditirati gradnjo objekta. »Naša občina je vse bolj poseljena, tudi območje krajevne skupnosti Turjak, zato je potreba po novih učnih in vzgojnih prostorih že nekaj let postala nuja,« je dejal velikolaški župan, dr. Tadej Malovrh.

Stare učile zidane ne bodo porušili

Trenutno pouk v podružnični šoli poteka v dotrajani stavbi iz časov grofa Auersperga, ki je predvsem prostorsko neuporabna. Nova šola, na lokaciji večnamenskega doma in trgovin v središču Turjaka, bo imela tudi telovadnico in večje zunanje igrišče. Sedanja šolska stavba še ni dobila svoje nove vsebine, zagotovo pa je ne bodo porušili.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki