fbpx
E-UTRIP
Aktualno Smučanje Šport

Smučišče Izver: Kaj je ugotovila inšpekcija?

Odlično pripravljena proga, vrhunska organizacija, strokovno vodenje, ugodne vremenske razmere in množičen odziv otrok so obeležili pretekli teden na Smučišču Izver v Sodražici, kjer so člani tamkajšnjega Smučarskega kluba med zimskimi počitnicami pripravili tečaj smučanja za najmlajše.

150 otrok iz domačih občin, veliko se jih je prve korake vijuganja po beli strmini prišlo učiti tudi od daleč, je število, ki je nekoliko presenetilo tudi organizatorje, po drugi strani pa so počaščeni, saj je to še en dokaz, da se je sodraška smučarska šola res lepo prejela in, da odmeva daleč. Zadovoljstva ob tem – čestitke so sicer vmes in po končanem tečaju deževale tudi s strani staršev – ni skrival niti Bojan Trdan, predsednik Smučarskega kluba Sodražica. »Lahko bi rekel, da smo bili na koncu vsi zadovoljni. Eden izmed staršem nam je dejal, da je vse potekalo kot po maslu: otroci so domov odnesli znanje, nihče ni utrpel poškodb, snega je bilo dovolj, služilo je tudi vreme. In so se priporočili za prihodnje leto.«

Prihajajo od vsepovsod

Sicer je bil naval na smučišče, ki je poleg Gač nad Črmošnjicami pri Semiču edino v tem delu Slovenije, res veliki. Na strminah so se poleg »šolarjev« iz treh domačih občin (Sodražica, Ribnica, Loški Potok), veščin na snegu učili tudi vrstniki iz Velikih Lašč, Grosuplja, Šenčurja pri Kranju, Domžal, Postojne, Cerknice, Šempetra pri Novi Gorici …

Sicer je za vse smučarje zagotovljena popolna varnost, vlečne naprave tudi letos delujejo brezhibno, saj so bile lani podvržene celovitemu tehničnemu pregledu. Na strmini, ki je dolga nekaj več kot 300 metrov, so med množico vijugali tudi pripadniki policije v uniformah, kar je ena izmed njihovih nalog, ki jo izvajajo na vseh slovenskih smučiščih. Seveda je bil Smučarski živ žav vse dni, kolikor smučišče obratuje, tudi pod drobnogledom inšpekcijskih služb. Inšpektor za žičnice ni našel prav nobenih pomanjkljivosti ali napak.

Pod drobnogledom inšpekcijskih služb

»Zdravstvena inšpekcija je ugotovila, da nimamo usposobljenih reševalcev v skladu z novo zakonodajo, ki je žal po svoje nesmiselna, saj bi morali biti reševalci usposobljeni po merilih Gorsko reševalne službe (GRS). Je pa dejstvo, da je v Sloveniji med redkimi smučišči, ki še obratujejo, zelo malo takšnih, ki potrebujejo reševanje po teh smernicah. To je znanje uporabe vrvne tehnike, vponk, cepinov. Pri nas imamo vsi reševalci opravljene veljavne (zahtevane) tečaje za prve posredovalce, ki jih obnavljamo vsaka tri leta, kot to zahteva zakonodaja. In še več od tega. Vsako leto namreč naredimo preverbo tega znanja z usposobljenim mentorjem, da znamo zadevi pravočasno pristopiti, če do česa pride,« je Trdan podrobno razložil, kako tankočutno skrbijo za varnost na smučišču.

Tudi tržna inšpekcija, ki je pregledovala ustreznost strežbe (pijače, topla hrana), v lično urejenih prostorih ob izteku smučišča, ni imela prav nobenih pripomb.

Samo, da ne bo močne odjuge

Čeprav sonce počasi postaja vse močneje, noči in tudi dnevi pa niso več tako mrzli, pa bo smučišče še naprej obratovalo, saj je na zalogi dovolj snega. Da pa bo sezona daljša kot lanska, bodo svoj lonček pristavili neutrudni člani kluba, ki so, kot je dejal Trdan, še vedno v dobri formi. Mnogi so morali – pri tečaju smučanja jih je bilo pri različnih opravilih zraven kar 20 – v rednih službah vzeti tudi del letnega dopusta oziroma prosti čas.

»Poleg zahvale članom in tudi drugim, ki nam pomagajo, zahvalo tudi pri vlaganju v obnovo infrastrukture dolgujemo predvsem Občini Sodražica in našemu dolgoletnemu sponzorju, podjetju Inohterm, ki ima posluh za te zadeve, letos pa so se pri izvedbi tečaja pridružile še občine Ribnica, Loški Potok in Bloke.«

V načrtu kluba je poleg posodobitve in rednih investicijskih vzdrževalnih del na obstoječih napravah povečanje zmogljivosti zasneževanja smučišča, ki zaradi vse večjega ogrevanja ozračja, tudi v zimskemu času, postaja neizogibno.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki