Evropska komisija je danes sprejela sklep, da se Slovensko potico zaščiti kot zajamčeno tradicionalno posebnost Slovenije. Kar pa pomeni, da proizvodnja le te ni zemljepisno omejena, pač pa je pogoj za trženje zgolj certifikat, da je izdelana v skladu s potrjeno specifikacijo za Slovensko potico. Vrst potic je sicer v Sloveniji veliko, Slovenska potica pa mora biti enotna tako po vrsti testa, nadevih in obliki.
Vlogo za vpis na seznam kulinarične posebnosti so Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije na kmetijsko ministrstvo sicer vložile že leta 2017. Decembra 2017 jo je ministrstvo nacionalno zaščitilo ter v začetku leta 2018 vlogo poslalo Evropski komisiji.
V postopku obravnave je zaščiti potice kot slovenski tradicionalni posebnosti sicer ugovarjala Avstrija, vendar pa sta se državi vendarle uspeli dogovoriti.
M.K.