fbpx
E-UTRIP
Nina Šenk. FOTO: Ciril Jazbec.
Aktualno Glasba Kultura

Skladateljici, Ribničanki Nini Šenk avstrijska nagrada Johanna Josepha Fuxa

Skladateljica Nina Šenk je prejela nagrado Johanna Josepha Fuxa za novo operno delo canvas (platno) po literarni predlogi Simone Semenič. “Nina Šenk je skladateljica s tehničnimi spretnostmi, ki kažejo visoko stopnjo zrelosti,” je v obrazložitvi zapisala žirija in poudarila, da je nanjo naredilo močan vtis tudi siceršnje skladateljičino delo.

Žirija, kot je zapisala, v poetičnem libretu skladbe canvas (platno), ki ga je napisala Simona Semenič, vidi velik potencial. “Tema, ki sta jo umetnici, obe z bogatimi odrskimi izkušnjami, izbrali za raziskovanje tega dela, je preobrat znanega motiva iz glasbene zgodovine: sindroma Don Giovannija. Moški služi kot projekcijsko platno za več žensk, zgodba pa je podana z ženske perspektive,” je zapisala žirija.

Skladba postavlja načela enakosti spolov v ambivalentno polje nasprotujočih si pripovedi, kar ponuja zanimivo delo znotraj glasbenega gledališča, je še zapisala žirija.

Nagrado Johanna Josepha Fuxa, ki jo na predlog deželnega svetnika za kulturo Christopherja Drexlerja podeljuje deželna vlada avstrijske Štajerske, si Nina Šenk deli z avstrijskim skladateljem Christofom Ressijem, nagrajenim za komorno opero Avatara. Nagrada je vredna 8.000 evrov, piše na spletni strani deželnega radijskega studia avstrijske Štajerske Musikprotokoll.

Obe nagrajeni deli bodo uprizorili na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost študenti vokalnega in instrumentalnega oddelka v sodelovanju z ORF. Avataro bodo izvedli letos oktobra, opero slovenske nagrajenke pa oktobra 2023.

Od slovenskih skladateljev je nagrado Johanna Josepha Fuxa doslej prejel le Tomaž Svete leta 2000 za komorno opero Kriton, so spomnili pri časniku Večer.

Prejemnica nagrade Prešernovega sklada

Nina Šenk je po končanem študiju kompozicije in glasbene teorije na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Pavla Mihelčiča nadaljevala podiplomski študij kompozicije na Visoki šoli za glasbo Carla Marie von Webra v Dresdnu in leta 2008 končala mojstrski študij na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu. Že med študijem je dobila več domačih in tujih nagrad.

Leta 2017 je prejela nagrado Prešernovega sklada. V sezonah 2008/2009 in 2009/2010 je bila rezidenčna skladateljica orkestra Deželnega gledališča v Cottbusu v Nemčiji. Od leta 2019 je docentka za področje kompozicije in izredna članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU). Njene skladbe so bile izvedene na pomembnejših festivalih doma in v tujini. Izdane so pri založbi Društva slovenskih skladateljev.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki