fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno

SiDG vabi na tradicionalno sadnjo dreves

Družba Slovenski državni gozdovi, d. o. o. (SiDG) letos organizira že 5. akcijo »Pomladimo gozdove 2024«. Vseslovenska prostovoljska akcijo sadnje dreves na gozdnih površinah bo potekala v soboto 6. aprila s pričetkom ob 9.00 uri. 

Tokrat bodo prostovoljci mlada drevesa sadili na petih lokacijah po Sloveniji, cilj pa je v enem dnevu posaditi 10.000 sadik različnih drevesnih vrst. Na območju Kočevja bo sadnja potekala v državnih gozdovih v bližini vasi Onek. Tudi na tem območju so gozdove prizadele naravne ujme in so zato potrebni dodatne pomoči, da se obnovijo.

S pomočjo pridnih rok prostovoljcev se bo pri Oneku posadilo  2.000 sadik, in sicer 700 sadik hrasta gradna, ki se poleg bukve tudi samoniklo pojavlja na tem območju, 1.000 sadik smreke kot predkulture, v katero se bodo vrasli listavci, ter 300 sadik plodonosnih drevesnih vrst hruške oz. češnje.

 Vse, ki se nameravajo akcije udeležiti, organizatorji prosijo, da zaradi lažje organizacije dogodka udeležbo obvezno prijavijo prek spletne prijavnice na spletni strani www.sidg.si.

Sadnja je sicer enostavno opravilo, primerno za vse generacije, od otrok do starejših. Običajno sadimo v paru. Udeleženci delovne akcije morajo orodje (rovnico, kramp ali podobno) prinesti s seboj, priporočljive so tudi vrtnarske ali podobne delovne rokavice. Pred začetkom akcije bodo gozdarji SiDG in Zavoda za gozdove Slovenije vsem udeležencem izvedli demonstracijo pravilne sadnje in jih med sadnjo tudi usmerjali.

QR koda za prijavnico:

Glavni namen akcije je spodbujanje ohranjanja in obnavljanja gozdnih ekosistemov ter ozaveščanje najširše javnosti o pomenu trajnostnega ravnanja z gozdovi. Le s takšnim zavedanjem lahko namreč s pomočjo vseh, ki nam je mar za naše gozdove, obnavljamo in tudi za prihodnje generacije ohranjamo kakovostne gozdove, ki so sicer zaradi podnebnih sprememb vse bolj podvrženi naravnim ujmam. Zato SiDG prostovoljce vabi, da se delovne akcije udeležijo v čim večjem številu.  

Opis poti do zbirnega mesta:

Zbirno mesto je od Kočevja oddaljeno okoli sedem kilometrov v smeri Oneka. Dostop je po asfaltni cesti iz Kočevja proti Koprivniku. Kakšnih 300 m pred vasjo Onek se zavije levo na krajšo cesto, kjer bo urejeno tudi mesto za parkiranje. Lokacija sadnje je od parkirišča oddaljena cca 100 m.

Povezava do lokacije zbirnega mesta na Google zemljevidu:

https://maps.app.goo.gl/8gF3gwKdttF1NQra9

Prostovoljske akcije sadnje dreves v organizaciji SiDG so na Kočevskem že tradicionalne, saj je tukaj tudi največje strnjeno območje  državnih gozdov. Leta 2018 in 2019 je sadnja potekala v Spodnjih Cvišlerjih. Po koronskem premoru je bila leta 2022 sadnja organizirana pri Novih Lazih, dodatno pa v okviru akcije sadnje Olimpijskega gozda še pri Kočevski Reki. Lani  je akcija Pomladimo gozdove potekala v bližini vasi Polom, skupaj z zaposlenimi iz Zavarovalnice Triglav pa so mlada drevesa sadili tudi v državnem gozdu v bližini Kočevske Reke.

Podrobnejše informacije o akciji so objavljene na spletni strani sidg.si.

VIR: SiDG.

 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki