fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dom Narava & zdravje Novice Zanimivosti & Zabava Zdravje

Si želite zelenjave za jesen?

Če želite uživati doma pridelane solatnice tudi jeseni in pozimi, bo za njihovo pridelavo potrebno poskrbeti že te dni ter vse tja do začetka jeseni, če jih bomo želeli pobirati že ob koncu vegetacije jeseni. Se tudi vi zavedate, da je listnata zelenjava temelj zdrave prehrane?

V skupino solatnic (tudi za jesen in zimo) prištevamo: glavnato solato, radič, endivijo, motovilec, rukolo, zimski portulak.

Listnata zelenjava pa je nadpomenka še za zelje, ohrovt, blitvo… V pridelavi solatnic za jesensko-zimski termin se pogosto zgodi, da je poleti ob setvi ali sajenju še vedno zelo toplo in pogosto suho. Te ovire premagamo z uporabo sadik s koreninsko grudo. Če smo se odločili za setev semen, je vsekakor bolje izbrati setev v vrste, kot setev povprek na gredo. Za dober vznik posejanih semen ne smemo pozabiti setveni sloj tal dobro navlažiti, saj bo le tako po setvi ponudil kalečim semenom dovolj vlage za dobro in hitro kalitev. Narejene setvene jarke pred polaganjem semen še dodatno navlažimo z vodo. To je droben, a zelo uporaben »trik« ob poletno-jesenskih setvah, za katerega ni potrebno veliko dodatnega truda.

Za siguren izplen in dober pridelek solatnic priporočamo uporabo sadik, ki naj imajo koreninsko grudo z dobrim prepletom korenin. Sadike vzgojimo v gojitvenih ploščah in jih v razvojnem stadiju vsaj 4 do 6 listov presajamo na stalno mesto. Takšna sadika bo takoj po presajanju nadaljevala s svojo rastjo in bo ob načrtovanem času primerna za spravilo.

Gnojimo z organskim gnojilom

Zadostuje plitvo rahljanje tal. Tako ne izgubljamo dragocene vlage v tleh, ampak omogočimo, da bo vlaga na voljo mladim rastlinam solatnic. Ob osnovni pripravi tal poskrbimo za obnovo zaloge hranil za solatnice, še posebej tiste, ki bodo rasle dolgo v jesen ali celo v zimo in pozimi. Uporabite organska gnojila, še posebej primerno je 100% organsko gnojilo Bio Plantella Nutrivit za listnato zelenjavo, ki je priporočen v ekološki pridelavi, s čimer dodamo solatnicam vsa potrebna hranila za uspešno pridelavo kakovostnih listov, rozet ali glav, vključno z dodatkom naravnega kalija.

Sorte solatnic v domačem vrtu

Pri izbiri sort bodite ustvarjalni, kombinirajte različne tipe, oblike in barve. Vodilo naj bo prezimna trdnost in vaše želje.

Strokovnjaki agronomi Kluba Gaia

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki