fbpx
E-UTRIP
FOTO: policija.si
Aktualno Kronika Policijska poročila

Policisti poostreno nad motoristi in mopedisti

Policisti Policijske uprave (PU) Ljubljana bodo v času viška motoristične sezone izvajali poostren nadzor nad motoristi in mopedisti. V poletnih mesecih je namreč število prometnih nesreč motornih vozil večje kot sicer, več je tudi poškodb. Z nadzorom želijo policisti poskrbeti, da bodo vozniki motornih vozil varno prišli na cilj in domov.

Na območju PU Ljubljana so do julija obravnavali približno 120 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi vozniki motornih koles in motoristi. Izmed teh udeležencev je bilo več kot deset udeležencev huje poškodovanih in več kot 80 lažje. “Iz tega lahko potegnemo zaključek, da je večina udeležencev v prometnih nesrečah z motornimi kolesi poškodovanih,” je dejal načelnik ljubljanske postaje prometne policije Zoran Obrez.

Na območju celotne države pa so do 25. julija obravnavali 550 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi motoristi in mopedisti. V teh prometnih nesrečah je umrlo devet udeležencev, približno 100 je bilo huje poškodovanih in preko 300 lažje poškodovanih.

Glede na lansko leto policisti ugotavljajo, da je stanje v prometu slabše. Na območju PU Ljubljana so obravnavali 500 nesreč in zabeležili 13 smrtnih žrtev, v enakem obdobju lani pa 11. Letos smrtnih žrtev med motoristi niso obravnavali, v enakem obdobju lani pa so jih zabeležili šest. Je pa glede na lani bistveno več udeležencev tudi ob vikendih, ker se turisti odpravljajo na dopust, kar pomeni posledično tudi več prometnih nesreč, je opozoril Obrez.

Najpogostejši vzroki prometnih nesreč so neprilagojena hitrost, neustrezna stran in smer vožnje, neupoštevanje prednosti v križiščih, v veliko primerih je kot sekundarni vzrok prisoten tudi alkohol. “Vozniki enoslednih vozil se poslužujejo tudi mobilnih telefonov med vožnjo, s čimer posledično zmanjšujejo ravnotežje pri vožnji in svojo pozornost,” je pojasnil Obrez.

S poostrenimi nadzori skušajo doseči, da bodo vozniki motornih koles in mopedisti upoštevali prometna pravila, predvsem hitrost, stran, smer ter upoštevali prednost. “Vozniki enoslednih vozil so precej manj vidni, zato priporočamo tako voznikom motornih koles kot tudi ostalim udeležencem v prometu, da so pri vključevanju v promet še posebej pozorni,” je opomnil Obrez. Voznike je pozval, naj zmanjšajo hitrost v križiščih.

“Vsi skupaj poskušajmo doseči, da bo to poletje minilo kar najbolj varno in da bodo vozniki motornih koles in mopedisti, kakor tudi ostali udeleženci v prometu, poletje preživeli varno in brez nesreč,” je zaključil.

sta

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki