fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dobro je vedeti Dom Gospodarstvo Narava & zdravje Oglaševanje Zanimivosti & Zabava

Se ogrevate na olje? To morate storiti pred kurilno sezono

Čeprav zaradi vročine redko kdo pomisli na ogrevanje, se je vendarle na kurilno sezono potrebno pripraviti veliko prej. Letos bodo kurilno sezono usmerjale razmere v svetu. Ta članek pa je namenjen predvsem lastnikom ogrevalnih sistemov na kurilno olje. Je vaša cisterna pripravljena na prihajajočo kurilno sezono?

Vsi, ki se ogrevate na kurilno olje, veste, kako velik strošek predstavlja nakup cisterne. In le pravilno vzdrževanje bo rezervoar ohranilo pri življenju. Cisterne imajo življenjsko dobo dolgo okrog 30 let, s pravilnim vzdrževanjem pa se uporabnost cisterne podaljša tudi do 10 let.

Zaradi smeti in usedlin, ki se z leti naberejo v rezervoarju olja, je dobro, da se cisterna čisti na 6 do 7 let. Zadostuje pa tudi čiščenje vsakih 10 let. Smeti in voda se v cisterni naberejo kot posledica staranja goriva, zaradi rje cisterne in zaradi kondenziranja v cisterni na predelih, kjer ni olja. Če tega stanja ne popravimo, lahko ponagaja gorilnik, ki pa predstavlja velik strošek.

Strokovnjaki opozarjajo uporabnike, da ne čakajo, da se cisterna pokvari ali zamaši.

Da uporabniki ne pomislijo na čiščenje cisterne pričajo tudi primeri, ko so strokovnjaki naleteli na zazidane cisterne. Obenem opozarjajo, da cisterne lahko očistijo tudi, ko je rezervoar poln.

Kakšen je postopek čiščenja cisterne?

  • Najprej se kurilno olje pretoči v mobilni rezervoar.
  • Sledi izsesanje usedline in izpiranje stene, po potrebi se cisterno do suhega obriše.
  • Strokovnjaki pretočijo kurilno olje nazaj v cisterno in zaprejo pokrov.
  • Sam postopek traja okoli ure in pol, odvisno od velikosti rezervoarja.

PREBERITE ŠE:

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki