fbpx
E-UTRIP
Utrinek z zadnjega sejma, september 2019.
Brez kategorije

Sejem suhe robe in lončarstva že trka na vrata

Živost in pisanost etnološke prireditve se po dveh letih znova vrača na ribniške ulice. Tradicionalno ga bodo zavzele stojnice z vse mogočo »šaro«, na ta dan se bo v središču dežele suhe robe našlo prav vse, od žlice, metle, zobotrebcev in lesenih ter lončenih posod pa do »vseh stvari, ki jih srce poželi«. Poleg sejemskih razstavljavcev, ki bodo svoje izdelke pripeljali od blizu in daleč, so vsakokrat odprte tudi vse domače ribniške trgovine, razstave, Rokodelski center Ribnica, ribniška farna cerkev sv. Štefana, v letnem gledališču pa se bo odvijal zabavni program.

Vse manj avtentičnih suhorobarjev

Takole približno Ribniško turistično društvo nagovarja vse, ki jih bo pot zanesla na tradicionalni, že 45. ribniški sejem suhe robe in lončarstva, ki je bil zadnji dve leti zaradi korona virusa odpovedan, na gospodovo nedeljo, 4. septembra. Letošnje dogajanje bo zavoljo boljše preglednosti in lažje izbire želenih aktivnosti povezano v štiri sklope: živi rokodelski prikazi, naša kultura, fina kulinarika in luštna zabava.

Po drnu in strnu Male gore

Živahno v Ribnici bo tudi dva dni pred sejmom, z vrsto spremljajočih prireditev. Športno društvo Lončar iz Dolenje vasi pripravlja celodnevni Dan športa, člani Kluba ponosnih posameznikov pa so že v nizkem štartu pred izvedbo tradicionalnega Ribn’ca traila, tek pa drnu in strnu Male Gore.

Izbirate lahko med tremi razdaljami, in sicer KUHAVN’CA (12 km), ČEBULAR’CA (25 km) in RIBEŽ’N (40 km). Med pomembnejše dogodke, ki jih lahko uvrstimo v predsejemsko dogajanje, je tudi uradno odprtje obnovljenega Plavalnega bazena ter prizidka k Osnovni šoli, ki bo 31. avgusta, poseben poletni utrip pa vse poletje odmeva v ribniškem gradu, ki bo v času sejma zaseden s številnimi stojnicami rokodelskih obrti.

Poletni kino z domačimi zgodbami

Na obnovljeni pozornici za grajskimi zidovi so sinoči že četrtič zasijale filmske zvezde. Vsi ljubitelji filmov, kokic in prijetnega grajskega ambienta si bodo namreč lahko do 31. avgusta – seveda brezplačno – v okviru Poletnega kina ogledali trenutno najbolj aktualne filme različnih žanrov, tudi z domačima vložkoma. Boštjan Schönlieb, ki je lani skupaj s petimi Slovenci pretekel sloviti Spartathlon, 246-kilometrsko razdaljo med Atenami in Sparto, bo spomine na najtežjo (športno) preizkušnjo svojega življenja predstavil s filmskim zapisom. Film o Ignaciju Merharju, Lepem Nacetu, buditelju slovenskega gasilstva, ki je kot prvi zaklical »Na pomoč«, so ob 140-letnici parade v Ljubljani, ko je Merhar dolenjevaški enoti zaukazoval po slovensko namesto – do tedaj obvezno – po nemško, lani posneli v Dolenji vasi.

Takole so Boštjana pričakali lani njegovi vinarski kolegi.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki