fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo Kočevje

Sedež družbe SiDG ostaja v Kočevju, za usodo podjetja Snežnik se ni bati

Ob obisku dr. Aleksandre Pivec, ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sedeža družbe državnih gozdov (SiDG), prejšnji teden v Kočevju, smo od nje, ob kasnejšem ogledu hčerinskega podjetja Snežnik v Kočevski Reki, izvedeli, da je slednji predviden kot eden od štirih bodočih lesnih centrov, ki naj bi jih vzpostavili po usmeritvah Vlade RS kot skupščine SiDG. Poleg slednjega bodo vzpostavljeni še trije, dva na Notranjskem in en na Koroškem.
Dosedanje študije in investicijski elaborat, ki jih bo novo vodstvo družbe še prevetrilo, so pokazale, da ima največjo stopnjo donosnosti ravno lesni center v Kočevski Reki, katerega naj bi postavili kot prvega. »Vendar je predlog strateškega načrta še v fazi usklajevanja na Vladi. Tako torej v zvezi s predvidenimi lesnimi centri še ni sprejeta nobena dokončna odločitev,« je razložila Pivčeva. Iz ministričinih ust je bilo v nadaljevanju slišati, da ima strateški načrt, ki ga je pripravilo prejšnje vodstvo, svoj oris, a da ga je treba nekoliko revidirati, da bi bil s strani nadzornega sveta in ustanovitelja tudi potrjen.

Z novo tehnologijo večji izkoristek lesa


Ali lahko časovna dinamika, ki jo narekuje kadrovska premetanka in politični veter, skrbi zaposlene za svojo skorjo kruha tako na sedežu družbe, kot v hčerinskem podjetju? Navsezadnje gre za državno podjetje. »Seveda ne,« je odločno pritrdila ministrica. Od oktobra lani Snežnik, v okviru katerega je tudi invalidsko podjetje, skupaj s 150-imi zaposlenimi, vodi Robert Krvavica iz Novega mesta. Dejal je, da trenutno postavljajo linijo za lupljenje hlodovine, v vrednosti tristo tisoč evrov. Na obstoječi žagi lahko na leto razžagajo okoli 60 tisoč kubičnih metrov hlodovine. Nova, ki jo bodo postavili v okviru lesnega centra, pa bo zmogla sto tisoč kubičnih metrov, za kar bo ustrezno količino surovine v celoti zagotavljala družba iz te regije. Z novo tehnologijo bo tudi bistveno večji izkoristek lesa. Z dvigom kapacitete razreza za 40 odstotkov, se bo namreč delovna sila na obstoječi žagi zmanjšala za kar 50 odstotkov.
Lesni center, ki bi mu namenili sedem milijonov evrov, bi lahko od takrat, ko bi pridobili vso dokumentacijo, postavili v poldrugem letu. S sedmimi zaposlenimi več bi se tudi promet povečal s sedanjih osem na petnajst milijonov evrov, do ciljnega leta 2025. Če ne bi bilo nove žage, bi podjetje še naprej izkazovalo izgubo, vendar imajo tudi za ta (najslabši scenarij) »rezervne prijeme«. Vsekakor si ne želijo odpuščanja delavcev, med katerimi jih je 15 iz hrvaških objemnih vasi ob Kolpi.

V planu je gradnja nove poslovne stavbe


Pivčeva je še dodala, da je v predlogu strateškega načrta opredeljena tudi gradnja nove poslovne stavbe družbe. Slednji naj se ne bi nanašal na sedež družbe oziroma njegovo selitev iz Kočevja, kar je že vzbudilo sum ob zamenjavi prejšnjega direktorja Zlatka Ficka. »Nenazadnje, sedež v Kočevju je bil določen že z Aktom o ustanovitvi družbe Slovenski državni gozdovi d.o.o., ki ga je leta 2016 sprejela Republika Slovenija, ki jo zastopa Vlada RS, kar so nekaj dni pred obiskom ministrice pisno pritrdili na sedežu družbe.


(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki