fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno

(FOTO/VIDEO) Ribničanom uspel eden najboljših karnevalov doslej

Pustno društvo Goriča vas deluje na področju kulture in etnografskih dejavnosti že od leta 1992. Vse se je začelo, ko se je skupina veseljakov, ki jim je pustni čas veliko pomenil, odločila združiti. Beseda je dala besedo in ustanovili so Pustno društvo Goriča vas, ki je v soboto, po dveh prekinitvah zaradi koronavirusa, pripravilo že 30. pustni karneval.

Kljub muhastemu vremenu, ki je med množičnim sprevodom zdržalo, je tradicija pustne povorke privabila več kot štiri tisoč glavo množico, ki je skoraj dve uri uživala ob ogledu pustne ikonografije. Povorke se je udeležilo 35 skupin iz vseh slovenskih pokrajin ter treh s Hrvaške.

“Kaj naj rečem ob tem navdušenju, razen to, da sem vesel, da je s pustnim časom življenje ubralo svojo pot. Gre tudi za promocijo Ribnice, saj so ljudje k nam prišli od povsod,” je izrazil zadovoljstvo ribniški župan Samo Pogorelc, ki je bil, kakopak, tudi v soboto najbolj srečen in vesel slovenski župan.

Po otroškem vrvežu in nastopu domačega Dramšpila, pod šotorom v obrtni coni, se je točno ob 14.04 začela povorka po trgu. Za zastavonošama na konjih je korakala maskota Pustnega društva Goriča vas, kot tretji v povorki pa so bili, seveda v pustnih kostumih, župan, predsednik pustnega društva, podžupan in direktorica Rokodelskega centra.

Na varni razdalji so jim sledile tradicionalne etnografske maske: korobači, ribniške maske, Velikan in ribice, otroci iz vrtca Ribnica in šole ter bivalne enote, mažorete, Ribniški pihalni orkester, Društvo podeželskih žena, lipovški kolesarji, Goričevska kamajla, konjički, ki piskajo, ter skupina ŠTD Lončar.

Atmosfero so še bolj ogreli Koranti iz Spuhlja, Lipški pustje, Škoromati iz Podgrada, orači iz Jablovca, letos prvič Sevški potencini iz Begunj pri Cerknici, Pustno društvo Cerknica, društvo iz Hrovače, Ribniška bob ekipa in drugi.

Ko so mimo prižnice v smeri cerkve kot zadnji na večjem vozu odpeljali Ribniški mladeniči, z uprizoritvijo Oktoberfesta v deželi suhe robe, je Mateju Ilcu odleglo. “Z eno besedo, uspelo nam je. Tako velikega dogodka, kot je bil Pustno rajanje, smo lahko Goričevljani, po domače Križmeki, izpeljali zato, ker smo stopili skupaj,” je dejal Matej. Prihodnje leto pa bodo pustni soboti in Pustnemu torku dodali še en dan. Na pepelnično sredo se bodo namreč, tako kot nekoč, dostojanstveno poslovili od pokojnika, Naceta Pusta. “Vlogo pogrebnika in vsega, kar sodi zraven, bo prevzel eden izmed naših članov. Pri tem mu bomo seveda pomagali vsi drugi,” obljublja Matej.

Cveto Marinšek bo ostal zapisan kot predsednik, ki je društvo vodil v več mandatih, in je bil tudi njegov ustanovni član. Letošnje pustovanje je postreglo s presežki po zaslugi predsednika in vseh, ki so bili zraven, pravi. “Ko stopimo skupaj,… ni ga vraga, da nam ne bi uspelo. Ocenjujem, da je to zagotovo najboljši karneval odkar sem zraven,” ni dvomil Cveto. Pustno rajanje je doživelo vrhunec s večerno zabavo pod šotorom, ki se je tudi veselila množične udeležbe in izbire najboljših mask.

(mgć)

 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki