fbpx
E-UTRIP
Blizu skupine je bil tudi kočevski humorist Šlajsar (VinkoFugina), na fotografiji skupaj z Vaskom in Tičetom.
Izpostavljeno

Vrhovni sodnik, ki je ljubil Kostel

Poslovil se je Vasilij Vasko Polič, najstarejši izmed treh znanih bratov, ki so se rodili v Beli krajini. Njegov sorojenec Svetozar je pečat pustil v znanosti, Radko – Rac pa na odru. Vasilij Vasko Polič je bil vrhovni sodnik, ki je kot hobi, kot je vselej dejal, pisal in ustvarjal duhovno satiro. Še posebej je bil ponosen, da je bil »zet Kostela«.

Njegova sopotnica je doma iz Jakšičev nad Kolpo, kraja v idilični dolini, kjer je Vasko desetletja izpolnjeval svoje pisateljsko poslanstvo. Rdeča nit njegovih številnih knjig je bila erotika, tudi najbolj brana knjiga z naslovom “Kolpa, ljubezen in super erotika”, ni bila izjema.

»To je luštno čtivo, ki ga najraje berejo ženske na plaži, ob Kolpi ali kjerkoli ob vodi ali v naravi, pa tudi v zimskem času, doma, da jim je bilo toplo pri srcu in drugje po telesu,« je povedal leta 2012, nekaj mesecev po predstavitvi knjige.

Vasko je dolgo ustvarjal tudi v kostelski skupini Dupljak, kjer sta bila s Tičetom (Matijo Krkovičem) ikoni priljubljene zasedbe. Tiče je igral na več kot 120 let staro frajtonarico, Vasko pa je bil povezovalni člen. Skrbel je za humorno poetične vložke, ki so božali dušo in gnali inštrumentalno zasedbo. V Kostel se je vselej rad vračal; mejna reka, krasotica Kolpa ga je, kot je nekdo iz Tamburanja va Kostele razlagal, utrujenega od »ljubljanske gospode«, čudežno umivala.

Dokler mu je zdravje služilo, ni bilo dogodka v dolini, da se ga ne bi udeležil. Zadnja leta je, kadar je zmogel, prišel v Jakšiče, ki so bili zanj središče sveta.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki