fbpx
E-UTRIP
(Foto: Delo.si)
Aktualno Kočevje Kultura Novice Umetnost

“Rastoča knjiga” krepi razpoznavnost Slovenije kot naroda znanja, kulture in dela

Ste že slišali za projekt »Rastoča knjiga«? Projekt se izvaja v okviru knjižnic po vsej Sloveniji. O tem smo podrobneje povprašali direktorico Knjižnice Kočevje, Cirilo Pekica.

Cirila pravi, da je Rastoča knjiga nastala z namenom predstavitve razpoznavnosti Slovenije kot naroda znanja, kulture in dela. »V Knjižnici Kočevje smo za prvo Rastočo knjigo pripravili izbor knjig o naravi, živalih, ekologiji in razna strokovna tematska dela. Zbirko bomo še naprej dopolnjevali in bo rasla na dosežkih občanov in ostalih, katerih dela in ustvarjanje bo povezano predvsem s kočevsko naravo in okoljem. Od tod tudi simbolično ime Rastoča knjiga, » razloži.

V letošnjem letu so zbirki dodali knjigo mag. Janeza Černača »Sledi«, ki je izšla v založništvu Knjižnice Kočevje. Za projekt Rastoča Knjiga so sredstva pridobili od Krke, Slovenskih državnih gozdov, Rotary kluba, Skupine Kovinar in Občine Kočevje. V sodelovanju z očetom Rastoče knjige dr. Janezom Gabrijelčičem, ki delo v Knjižnici Kočevje vseskozi podpira, in drugih strokovnjakov iz Slovenije pa načrtujejo, čim bodo razmere dopuščale, organizacijo ekološkega foruma.

»V prihodnje bomo zbirko dopolnjevali tudi s tujo literaturo, ki je povezana z naravo, saj je eden izmed namenov Rastoče knjige tudi mednarodno povezovanje in razpoznavnost,« še doda.

Simbolizira jo kip medvedke z mladičem

Rastočo knjigo Kočevja predstavlja kip medvedke z mladičem, ki simbolizira prenos znanja in vrednot na mlajše rodove in hkrati skrbno pazi na našo naravno in kulturno dediščino. Kip je delo lokalnega oblikovalca in rokodelca Matije Kobola.

Zbirko si lahko ogledamo tudi sami. Zaenkrat je razstavljena v študijski sobi knjižnice, načrtujejo pa premik zbirke v novi prostor za prireditve na zgornjem oddelku. Ogleda si jo lahko vsak, kadarkoli v rednem delavnem času knjižnice. V kolikor pa si kdo želi voden ogled po razstavi, pa je priporočljivo, da se predhodno naroči.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki