fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava & zdravje Novice Zanimivosti & Zabava

Psi mešančki – zvezde dobrodelnega koledarja

Nina Zabukovec je velika ljubiteljica narave in živali. In od kar pomni, se zavzema za pravice teh bitji. Letos bo živalim poskušala pomagati z dobrodelnim koledarjem. Pravi, da je to šele začetek.

“Zagovarjam dejstvo, da če se odločiš za hišnega ljubljenčka (katerekoli vrste), je treba za njega ustrezno poskrbeti. Se zavedati, da poleg osnovnih potreb potrebujejo tudi gibanje, lepo okolje, ljubezen in zaščito. Predvsem psi delujejo tropsko in se je temu potrebno prilagoditi. Če vi na psa gledate kot hišnega ljubljenčka, se zraven zavedajte, da vas imajo oni za člana njegovega tropa ali pa celo za njegovo vodjo. Pes, mačka ali hrček ipd. niso igrače, ampak živa bitja z enako pravico sobivanja na tem planetu,” uvodoma pove ljubiteljica živali.

Nino je ves čas nekako spremljal občutek nemoči, da ne more pomagati pomoči potrebnim živalim. A, ker verjame, da ima vsak posameznik moč narediti spremembo, je nastala ideja o koledarju. Ker dela v marketingu in je vešča grafičnega oblikovanja, izziv ni bil pretežak. Nastal je “Dobrodelni pasji koledar: Kaj pa, če bi letos vsi naredili korak v pravo smer?”

“Posebnost tega koledarja je, da temelji na resničnih zgodbah mešančkov, psičkov brez papirjev. Vsak izmed njih ima žalostno preteklost, a vsem je skupno, da jim je usoda namenila dobre skrbnike in upam, da res lepo in svetlo prihodnost. Če dobro pogledate slike kosmatinčkov, lahko v njihovih očeh vidite poseben sijaj. Sijaj sreče, ljubezni, polnega želodčka in predvsem sijaj, ki dokazuje, da imajo ob sebi dobrega človeškega prijatelja. “

Pasji modeli so sodelovali, kot da vedo, da se fotografirajo za dober namen.

Sicer pa je širši namen koledarja spomniti, da v kolikor posamezniki razmišljajo o novem hišnem ljubljenčku, pomislijo tudi na zavetišča. Dodaja, da hvaležnosti in ljubezni, ki jo podarijo psički s tako preteklostjo, ne moreš kupiti pri nobenem pasemskem psu.

Psi mešanci so prevečkrat prepuščeni ulici, v zavetiščih ali na verigah. Tekmovanja in razstave so namenjene čistokrvnim psom z rodovniki. Psi mešanci ne uživajo tolikšne vrednosti v človeških očeh. S koledarjem Nina želi preseči te stereotipe.

Z zbranimi prostovoljnimi prispevki želi zbrati denar za nakup igrač, postelj in kvalitetne hrane in razveseliti pse v zavetiščih. V večjih zavetiščih velikokrat primanjkuje sredstev za osnovne potrebe. “Moramo se zavedati, da živali, ki pridejo v zavetišče v večini primerov potrebujejo dodatno veterinarsko pomoč, ki pa ni poceni. Poleg tega pa je treba vsem živalim zagotoviti, toplo posteljo, hrano in osnovno gibanje. S prostovoljnimi prispevki, zbranimi od koledarja, verjamem, da bomo pozitivno pripomogli k oskrbovanju živali v zavetiščih, “ pove Nina, ki se večkrat pošali, da je kot nekakšen pasji Božiček.

“Resnično upam, da bomo naredili spremembo in polepšali dan zaposlenim v zavetišči predvsem pa vsem kosmatincem, ki se za svojo svetlo prihodnost še vedno borijo.”

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki