fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo Novice Politika

Od prvega julija dalje brezplačni medkrajevni potniški promet za vse upokojence!

Upokojenci, imetniki invalidske evropske kartice, vojni veterani in vsi, starejši od 65 let, lahko medkrajevni potniški promet s 1. julijem 2020 koristijo brezplačno. Vlogo za vozovnico lahko oddajo na prodajnih mestih ali po pošti.
Ministrstvo za infrastrukturo je s 1. julijem 2020 zagotovilo vse potrebno za uvedbo brezplačnih vozovnic v medkrajevnem javnem potniškem prometu.

Kdo bo lahko koristil brezplačne vozovnice?

Te bodo lahko koristili:

  • upokojenci,
  • imetniki invalidske evropske kartice,
  • vojni veterani in
  • starejši od 65 let.

Do brezplačne vozovnice so upravičeni tisti člani omenjenih družbenih skupin, ki niso v delovnem razmerju, ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti, niso poslovodne osebe gospodarske družbe ali direktorji zasebnih zavodov.

Kako do ugodnosti?

Upravičenci lahko vlogo za pridobitev vozovnice oddajo od 24. junija dalje, s pomočjo predpisanega obrazca, ki ga vložijo na prodajnih mestih enotnih vozovnic, ali pa ga na Ministrstvo za infrastrukturo naslovijo po navadni oziroma elektronski pošti.

Upravičenci izpolnijo predpisano vlogo oziroma obrazec, ki je med drugim objavljen na spletni strani Ministrstva za infrastrukturo.

Upravičenci poleg izpolnjenega obrazca na prodajnih mestih predložijo osebni dokument, izkaznico vojnega veterana oziroma evropsko kartico ugodnosti za invalide. Tisti, ki vlogo oddajajo po pošti ali e-pošti, jim omenjenih dokumentov ni potrebno prilagati. Upravičenci, ki bodo vlogo oddajali po navadni pošti, naj jo pošljejo na naslov Ministrstvo za infrastrukturo, Langusova ulica 4, 1535 Ljubljana, s pripisom »brezplačna vozovnica Slovenija«.
Upravičenci, ki bodo vlogo oddali po elektronski pošti, naj jo pošljejo na elektronski naslov mzi.bv@gov.si in v zadevo e-pošte napišejo »brezplačna vozovnica Slovenija«.

Upravičenci, ki želijo vlogo oddati fizično, se lahko zglasijo na enem od prodajnih mest, kjer so na voljo enotne vozovnice javnega potniškega prometa.
Upravičenci bodo lahko prejeli kartico po pošti po povzetju (v tem primeru bodo morali poleg stroška izdaje kartice plačati tudi poštnino) ali pa bodo kartico prevzeli na katerem od prodajnih mestih integriranega javnega potniškega prometa ali na prodajnem mestu Slovenskih železnic, kjer bodo plačali strošek njene izdaje. V primeru prevzema kartice na Avtobusni postaji v Ljubljani, vam bodo tam zaračunali še dodatna 2 evra provizije.
Več informacij in pojasnil v zvezi s pridobivanjem brezplačne vozovnice vam na Ministrstvu za infrastrukturo nudijo tudi prek telefonske številke 01/478 84 11. Dosegljivi so ob delavnikih od 8. do 16. ure.

Priporočena je oddaja obrazca preko elektronske pošte

Upravičencev do brezplačne vozovnice pod naštetimi pogoji je v Sloveniji okoli 600 tisoč, zato na Ministrstvu za infrastrukturo opozarjajo, da bi na prodajnih mestih lahko nastala velika gneča. Zaradi zmanjševanja tveganj okužbe z virusom COVID-19 zato priporočajo, da vlagatelji obrazce za pridobitev vozovnice raje oddajo prek običajne oziroma elektronske pošte.

Upravičenci bodo lahko prejeli vozovnico po pošti po povzetju (v tem primeru bodo morali poleg stroška izdaje kartice plačati tudi poštnino) ali pa bodo vozovnico prevzeli na katerem od prodajnih mestih integriranega javnega potniškega prometa ali na prodajnem mestu Slovenskih železnic, kjer bodo plačali strošek izdaje kartice.

Stroški izdaje kartice bodo za upravičenca znašali 3 evre. Kartica bo veljavna eno leto od začetka meseca, v katerem je bila izdana. Priporočajo, da upravičenci s postopkom pridobivanja kartice ne hitijo in si jo priskrbijo šele takrat, ko nameravajo medkrajevni javni potniški promet dejansko koristiti.

Na vlakih in avtobusih je potrebno upoštevati predpisane preventivne ukrepe

Vse uporabnike javnega potniškega prometa ob tem še opozarjajo, da je na avtobusih in vlakih potrebno upoštevati pravila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Ta zahtevajo obvezno nošenje obrazne maske, razkuževanje rok in vzdrževanje minimalne razdalje med potniki 1,5 metra. Posledično je treba upoštevati, da lahko avtobus sprejme manjše število potnikov kot običajno. Zato v izogib nevšečnostim priporočamo, da večje skupine potnikov število razpoložljivih mest vnaprej preverijo pri prevozniku.

Vir: Ministrstvo za infrastrukturo

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki