fbpx
E-UTRIP
FOTO: SiDG.
Aktualno Narava Narava & zdravje PR

Projekt “Misija: Triglavski ledenik v Peking” zaključen: Posadili kar 16.000 drevesnih sadik

Družba Slovenski državni gozdovi, d.o.o. (SiDG) je v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS) in Pivovarno Laško Union danes na Pokljuki posadila 1.450 sadik različnih drevesnih vrst. S tem se je zaključila večmesečna aktivnost sadnje dreves v okviru projekta Misija: Triglavski ledenik v Peking. V Kočevki Reki, v Trnovskem gozdu in na Koroškem je sadnja potekala v spomladanskem času, skupaj pa se je na vseh štirih lokacijah posadilo 16.000 dreves.

Posebej velja izpostaviti nastajajoči gozd na Koroškem. Na Koprivni so namreč gozdarji poleg sadik macesna in bukve posadili tudi po 400 sadik gorskega javorja, jerebike in češnje, s katerimi so znotraj gozda iz macesna in bukve oblikovali pet krogov. Vsaka od teh drevesnih vrst se spomladi ponaša z drugo barvo, iz zraka pa bodo skupaj tvorili olimpijske kroge na zeleni podlagi.

Spomnimo; projekt Misija: Triglavski ledenik v Peking je nastal na pobudo Pivovarne Laško Union v soorganizaciji z Olimpijskim komitejem Slovenije. Namen projekta je ozaveščanje o globalnem segrevanju, njegovih uničujočih posledicah za okolje in obstoj zimskih športov. V sklopu projekta je tako del vzročnega ledu Triglavskega ledenika po cesti prepotoval več kot 13.000 kilometrov dolgo pot iz Mojstrane do Rusije in nato z letalom do Pekinga, kjer so v začetku leta potekale zimske olimpijske igre.

Organizatorjem se je v želji, da bi z zasaditvijo dreves izničili ogljikov dioksid, ki je nastal pri potovanju koščka Triglavskega ledenika, pridružila tudi družba SiDG, ki gospodari z gozdovi v lasti države. Cilj partnerjev projekta je bil, da se za vsak prevoženi kilometer posadi po eno drevo, s čimer bi okolje razbremenili za večkratnik količine izpustov, nastalih s projektom. Ambiciozen cilj je bil še presežen. Od prvotno načrtovanih 13.000 sadik se je namreč na koncu posadilo 16.000 sadik:

  • V Kočevski Reki so aprila prostovoljci, med katerimi so bili tudi biatlonci, košarkarji in rokometaši, posadili 3.750 sadik smreke, 300 sadik gorskega javorja in 300 češenj.
  • V Koprivni se je posadilo po 3.000 sadik bukve in macesna ter po 400 sadik gorskega javorja, jerebike in češnje.
  • V Trnovskem gozdu so domačini in šolarji pomagali posaditi 2.300 mladih smrek in 700 bukev.
  • Na Pokljuki so zaposleni iz OKS, Pivovarne Laško in SiDG, prostovoljci iz Športnega društva Pokljuka in predstavnik projekta Ciril Komotar danes posadili 800 macesnov, po 200 sadik jelke, gorskega javorja in bukve ter 50 sadik jerebike.

S sadnjo različnih drevesnih vrst se vzpostavljajo gozdovi, ki bodo bolj odporni na posledice podnebnih sprememb in namnožitve podlubnikov. Sadnja »olimpijskega gozda« je bila v celoti izvedena na podlagi odločb Zavoda za gozdove Slovenije, sadike so bile ustrezno zaščitene pred objedanjem divjadi in dodatno obeležene za lažje izvajanje obžetev v prihodnjih letih.

SiDG, d.o.o.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki