fbpx
E-UTRIP
Ivan Šega z mentorico prof. Jožico Pečnik in nagrajeno knjigo
Aktualno Kultura Novice Ribnica Umetnost

»Mož z napako« najboljši prozni roman v letu 2019

Revija Mentor, ki že vrsto let deluje v okviru Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, redno razpisuje natečaj za najboljšo leposlovno knjigo, izdano v samozaložbi, letos z letnico 2019. Namenjen je vsem avtorjem, ki sami izdajo pesniško zbirko, prozo, zbirko dramskih besedil, otroška besedila, zbornike … Za knjige, napisane v slovenščini, tudi sami v celoti krijejo stroške izdaje, delež finančne podpore sponzorjev ne izključuje pogojev razpisa. Strokovna žirija je soglasno za zmagovalko med proznimi besedili razglasila roman Mož z napako, avtorja Ivana Šege iz Ravnega dola. »Kaj naj rečem. Vsekakor mi to priznanje ali karkoli že je, godi. Lahko bi rekel, da me še bolj žene k pisanju,« je po razglasitvi strokovne žirije dejal Ivan Šega, ki, kot smo pred kratkim že poročali, po enajsti knjigi Dekla njegov ustvarjalni dan na usahne. V drugo polovico se je namreč prevesilo zlaganje besedila v dvanajsto bralno čtivo, Kofetarice.

Zgodba bralca popelje po robu erotike

Ploden in iskriv pisateljski ustvarjalec nas je na kratko spomnil o vsebini nagrajene knjige, ki tako, kot vse njegove druge knjige, bralca pelje po robu erotike. Idejo, da na papir zlije početja naših gospodarstvenikov, politikov in morda še koga iz kroga visoke družbe, je dobil ob prebiranju neke revije nedolgo nazaj, nadgradil pa jo je s svojimi izkušnjami. »Po opravljenem delu, utrujen od vsega, greš na nočni počitek. Nenadoma zazvoni sobni telefon. Z druge strani žice se sliši (moško) stokanje, nato ječanje… To je klic (povabilo) k »sodelovanju«…« je Ivan drugi dan, ko je na recepciji vprašal, zakaj neki tako glasno vzdihovanje na daljavo sinoči in izvedel, da se to dogaja, ker so mnogi za to. Menda danes še bolj, ko naša elita (politična, gospodarska, kulturna …) potuje v glavno mesto nekdanje skupne države, tam se mu je to pripetilo, in sicer v dveh najbolj prestižnih hotelih tedanjega časa.

Nominacijo je prejel že v letu 2013 s knjigo Mokarice

Sicer je bila prva nominacija za najboljšo Ivanovo knjigo z naslovom Mokarice leta 2013. V njej se prepleta zgodba, v kateri je začel opisovati čas, v katerem živi. Takrat je stroga strokovna presoja to laskavo priznanje podelila nekomu drugemu, Ivan pa jim ni več nameraval svoje stvaritve pošiljati v presojo. Tudi Dekle, ker je dobil občutek, da ne dosega kriterijev, ki jih usmerjeno šolani mlajši kritiki zahtevajo. »Glede na to, da se je znašla knjiga Mož z napako med najboljšimi v letu 2019, bom spremenil svojo odločitev in poslal knjigo na ‘patologijo’, da jo secirajo in ocenijo njeno vrednost,« je odločitev utemeljil Ivan. In dodal: »Verjetno bralci tudi sami vedo, da pohvala, ki je v tem primeru sigurno nepristranska, saj ne poznam kritikov in oni mene verjetno tudi ne, pozitivno vpliva na človeka,« še doda.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki