fbpx
E-UTRIP
Aktualno Hrana Narava Narava & zdravje Zdravje

Pripravimo si domačo kavo!

Le kdo ne začne jutra s skodelico vroče kave. Svet je postal majhen in po pravo kavo nam ni treba več hoditi v Trst. Odkar smo dobili svojo državo, je za čudo možno dobiti pravo kavo v vsaki trgovini in celo Italijani jo sedaj neredko kupujejo pri nas.

Skodelica prave kave na dan naj bo dovolj!

Da nas kofein malo poživi bo držalo, je pa tudi res, da je to bolj ritual, da zjutraj malo poklepetamo s prijatelji in sosedi, preden se lotimo dela.

Spominjam se starih časov, ko so nam tajnice ob kavi postregle še s ta kratkim. To so bili časi, ko smo spili še po deset kav dnevno. Takrat se še nisem zavedal, da so prav vsi alkaloidi za človeka škodljivi. To velja tako za nikotin v tobaku, kot za alkohol v vseh pijačah, ki ga vsebujeta. Ti dve substanci sta še vedno med glavnimi človeškimi ubijalci. Če bi se takrat zavedali, da je preveliko kav na dan škodljivo, bi bolj pili cikorijo. Namreč, bili so časi, ko je bila prava kava pravo bogastvo. Ljudje pa so pač bolj pili domačo mešanico iz korenin zdravilnih rastlin, ki so jo po navadi poimenovali cikorijo. Še danes si lahko v vsaki trgovini kupimo Knajp kavo, ki ji po domače rečemo cikorija kava. Ta kava ne vsebuje Alkaloida Kofeina in je zaradi tega bolj zdrava. Sestava je različna, največ pa je v njej zmletih korenin cikorije. Moramo pa se zavedati, da prevelika količina kofeina škoduje našemu srcu. Torej zmerno s pravo kavo. Skodelica prave kave na dan naj bo dovolj.

Standard nam omogoča, da si Knajpovo kavo lahko kupimo poceni v vsaki trgovini. Prihaja jesen in to je čas, ko si sestavine lahko v naravi naberemo in nakopljemo sami. Poleg malo znanja in domišljije rabimo še malo časa, dober sušilnik in kavni mlinček. Splošno znano je, da korenine in plodove sušimo na malo višji temperaturi, okrog 70 stopinj Celzija.

In katere rastline rabimo za pripravo dobre domače kave?

Pri nabiranju pazimo, da ne naberemo grenkih in sluzastih rastlin.

Ko bo prišla jesen bomo najprej nakopali korenine potrošnika ali Cikorium intibus po latinsko. Ni ga dobro kopati ob poteh, kjer sicer najbolj raste, ampak ga nakopljemo bolj stran od ceste, na bolj peščenih tleh.

Korenine operemo, drobno narežemo in dobro posušimo. V bližini se nahaja še regrat, katerega korenine prav tako pripravimo kot potrošnik. Potem zavijemo v gozd in naberemo plodove hrasta. V naših gozdovih imamo več vrst hrasta. Najbolj bomo veseli, če bomo našli plodove.

Želod olupimo, ga razstavimo na dve polovički, narežemo in prav tako posušimo na malo višji temperaturi.

Če si bomo tako rastlinsko kavo pripravljali sami, naj bo osnovna sestavina korenina cikorije. Po naši želji in okusu bomo dodali še regratove korenine in plodove želoda. Da bo imela naša doma pripravljena kava še boljšo aromo in okus, bomo po naših željah dodali lahko še dobro posušene plodove aronije, borovnice, smokve, kumino in plodove črne kumine.

Moramo pa se zavedati, da morajo biti vse sestavine dobro posušene, zmlete v kavnem mlinčku in shranjene v neprodušno zaprtem steklenem kozarcu. Tako pripravljeno kavno mešanico hranimo v suhem in temnem prostoru.

Jože Majes, kmetija Plavica

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki