fbpx
E-UTRIP
Aktualno Zanimivosti & Zabava

Pri Francetovi jami ocenjevali špeh in kruh

V priljubljeni izletniško-pohodniški koči Jamarskega društva Ribnica Pri Francetovi jami, ki jo že dolga leta vodi Matjaž Mrhar, so leta 2016 pripravili prvo ocenjevanje domačega špeha. Ta dozoreva na poseben način in postaja vse bolj uporaben ter zdravju koristen suhomesni izdelek v prehrani.

Letos so po tehtnem premisleku pripravili razširjeno kulinarično tekmovanje, saj je hkrati s 6. Špeharijado poteklo tudi ocenjevanje doma spečenega kruha. “Odločili smo se za ocenjevanje špeha, da obiskovalcem ponudimo tudi nekaj drugega, ne samo salamijade, klobasijade in podobnih ocenjevanj. Ker pa ob dobrem špehu gre tudi dober kruh, smo ta dogodek združili,” je povedala Andreja Florjan, članica organizacijskega odbora.

Spridena” sezona ?

Sezona ni bila najbolj naklonjena pridelovalcem špeha oziroma slanine, kar poročajo tudi z drugih tovrstnih tekmovanj, zato je bilo vzorcev za ocenjevanje manj (20), medtem ko je bilo kruha po pričakovanju več (13). “Pot od surovega mesa do kakovostnega špeha, poltrajnega suhomesnega izdelka, ki se ga pridobi s postopkom termične obdelave in pasterizacije, je dolga. Seveda se začne z izbiro velikosti pujsa. Zelo pomembno je, preden se odločiš za nakup, če ga že ne rediš doma, da nekaj več izveš o krmilih, ki jih uporabljajo rejci. Tudi v postopku priprave je skrito veliko odtenkov, zlasti glede začimb. Pomembno je tudi sušenje,” je pojasnil Pavle Šauver, član ocenjevalne komisije iz Črnega Potoka pri Kočevju. Skupaj z Alojzom Lovšinom, Gregorjem Miheličem in Francom Zbašnikom je na podlagi pravilnika ocenjevanja na Radgonskem sejmu ocenjeval zunanji izgled, barvo in prerez, teksturo, vonj, okus oziroma aromo špeha.

Ko vnukinji stopita ob babico

“Ko sem izvedela, da bodo na tekmovanju ocenjevali tudi kruh, sem rekla: ‘to je pa res lepo in pohvalno.’ Vzela sem si predpasnik in vnukinji sta takoj pristopili v pomoč. Vedno sta ob meni, ko kuham ali pečem. Mladi generaciji je treba prenašati znanje. Ni treba skrbeti, če se bomo takrat popackali. Otrokom je treba dati pogum in jih bodo zagrabile,” je delila izkušnje Darinka Češarek, članica DPŽ Ribnica iz Rakitnice, ki je spekla tri različne kruhe, vključno s čemaževim in semenovim, za tekmovanje. “Povsod me vabijo na tekmovanja kot članico ocenjevalne komisije, a tako lepega okolja, kot je tu pri Francetovi jami, že dolgo nisem videla. Gospodinje – no, ja, kruh je prinesel tudi en gospod – so se izkazale pri pripravi in peki. In tu ni kaj več dodati,” je ocenil Jože Senegačnik iz Smrjen, ki mu sta v komisiji družbo delali še Milka Debeljak iz Velikih Lašč in Vida Rus iz Ribnice.

Nagrajenci

Na ocenjevanju špeha so največ točk prisodili Boštjanu Schönliebu iz Ribnice, drugo mesto je zasedel Urban Mrha iz Brega pri Ribnici, tretje pa Gregor Prelesnik iz Hrovače. V kruharjadi so zmagovalke postale Fani Boršnar iz Tržišča pri Mokronogu, Darinka Češarek iz Rakitnice in Jana Topolovec iz Ribnice. Vse nagrajene rezine kruha in špeha so bile s čebulo ponujene na pokušino. “Letošnji udeleženci so obljubili, da se bodo zagotovo vrnili tudi prihodnje leto in da bodo pripeljali vsaj enega prijatelja. Tudi to nekaj šteje,” je ob podelitvi nagrad in priznanj ob veseljačenju še dodala Andreja Florjan.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki