fbpx
E-UTRIP
OŠ Sodražica,Prireditev ob kulturnem praznikuFoto Tamino Petelinšek
Izpostavljeno Zanimivosti & Zabava

Na OŠ Sodražica so podelili Šolske Prešernove nagrade

Na osnovni šoli dr. Ivana Prijatelja Sodražica smo  se v sredo 7. februarja 2024  poklonili Prešernu in drugim kulturnim ustvarjalcem. Spoznavali smo poetični recital gledališnikov šole ter se sprehodili skozi poezijo, ki se je prepletala z glasbo.   Pripravili smo  kulturno prireditev ob sodelovanju učencev šole, ki so pokazali svojo ustvarjalnost na glasbenem, besednem in gledališkem področju.

 Kulturni program tokratne prireditve so sooblikovali recitatorji, ki obiskujejo gledališki klub pod mentorstvom Ane Porenta,  člani mladinskega pevskega zbora pod vodstvom zborovodkinje Mojce Kramar Gorinšek, člani otroškega pevskega zbora pod vodstvom zborovodkinje Mojce Šilc, učenci Glasbene šole Ribnica –   na klavirju –Tinkara Rus in Eva Fajdiga,  na kitari – Triberij Arko, na klarinetu – Eva Škulj in Neža Mihelič, na harmoniki- Leon Štupica, na bobnih – Vid Mihelič Smiljanič, na sakosfonu – Amadej Žabkar in na čelu Tobija Žabkar pod mentorstvom Elene Metelko, Roka Žlindre, Cirila Skebeta, Maje Povše in  Vanje Tomca.  Učence sta na klavirju spremljali Teja Bogdanova in Valerija Žabkar. Koordinatorici prireditve  Lucija Petelinšek in Mojca Šilc sta  poskrbeli za celotno podobo dogodka v katerem so si sledile recitacijske,  pevske,  instrumentalne  ter dramske točke.

 Na prireditvi  smo že osemnajstič podelili Šolske Prešernove nagrade. S tem se želimo zahvaliti in oddolžiti našim učenkam in učencem devetega razreda za njihov  prispevek  in za sodelovanje na šolskih in občinskih kulturnih prireditvah v času osnovnošolskega izobraževanja. S svojo ustvarjalnostjo so pustili poseben kulturni pečat šoli in kraju. Priznanje in knjižno darilo  je znak šole v zahvalo za sodelovanje v devetih letih šolanja.

Šolsko Prešernovo nagrado – knjižno darilo in priznanje  je letos prejelo devetnajst  učencev in sicer iz 9. a razreda :Vid Adamič, Maja Arko, Nika Gornik, Manca Košir, Staš Košmrlj, Ajda Mihelič, Anja Pogorelc, Neja Prilesnik, Lija Putre in Tina Zajc ter iz 9. b razreda.  Veronika Bačnik, Gaja Hribar, Anja Marolt, David Osojnik, Klara Pintar, Lara Turk, Nika Turk, Kaja Zajc in  Amadej Žabkar.

Šolsko kulturno dogajanje vsako leto spremlja tudi razstava v avli šole, ki je zaključek projekta, ki teče v prvi polovici vsakega šolskega leta. Letošnji tradicionalni ustvarjalni projekt je bil posvečen kulturni dediščini slovenskega ornamenta in suhe robe, ki je poseben biser v zakladnici človeške ustvarjalnosti. Likovna govorica slovenskega ornamenta je preprosta in neposredna.

OŠ Sodražica,Prireditev ob kulturnem praznikuFoto Tamino PetelinšekOŠ Sodražica,Prireditev ob kulturnem praznikuFoto Tamino PetelinšekOŠ Sodražica,Prireditev ob kulturnem praznikuFoto Tamino PetelinšekOŠ Sodražica,Prireditev ob kulturnem praznikuFoto Tamino Petelinšek

Suha roba je ena najstarejših in najbolj prepoznanih zgodovinskih obrti in je predvsem razvita na območju Sodraške in Ribniške doline. Suha roba je tesno povezana z bogato kulturno dediščino in rokodelstvom v naši regiji. Prav Sodraška  dolina je že stoletja znana po tradiciji izdelave lesnih izdelkov. Znanje in spretnosti  se  prenašajo iz generacije v generacijo rokodelcev, kar ustvarja neprekinjeno tradicijo in živost rokodelstva, na kar  smo lahko zelo ponosni.

Tako smo v sklopu likovnega projekta ob slovenskem kulturnem prazniku pri likovni umetnosti združili kulturno dediščino suhorobarstva v ribniških krajih in kulturno dediščino ornamenta na slovenskih tleh. Skozi likovno nalogo so učenci ponovili znanje o ornamentu in spoznali glavne značilnosti tradicionalnega slovenskega ornamenta, ki je bil glavni motiv likovne naloge.

Učenci so slikali na lesene krožnike, ki so že vrsto let tradicionalen suhorobarski izdelek. Bistvo likovnega projekta je bila združitev umetne obrti z umetnostjo in (pre)poznavanje razlik med njima.

Skozi proces likovnega izražanja so učenci raziskovali likovne možnosti oblikovanja svojega ornamenta, pri tem pa so upoštevali tudi oblikotvorne posebnosti slovenskega ornamenta. Iz likovnoteoretskih vsebin so ponovili znanje o primarnih in sekundarni barvah (6. razred) ter o nasičenih in nenasičenih barvah (7., 8. in 9. razred).

Nastali so izjemni likovni izdelki. Vse izdelke je komisija natančno pregledala in ocenila. Kriteriji za izbiro so bili vsebinska ustreznost upodobitve, izvirnost motiva, izvedba likovne tehnike ter uspešnost reševanja likovnega problema. Projekt se je zaključil s skupinsko razstavo izdelkov VSEH učencev v avli šole. Projekt sta vodili mentorici,  učiteljica za likovno umetnost, Nika Jakopin in knjižničarka Jelka Dežman.

 Odločili smo se, da avtorje najboljših izdelkov nagradimo  z obiskom kulturne prireditve. Nagrajenci letošnjega projekta so iz:

  • a : Doroteja Marolt, Marcel Žabkar, Ava Vidmar, Žana Ogrinc, Hana Adamič, Lara Fajdiga in Tajda Pucelj.
  • b: Elena Đorđević, Tea Pintar in Kim Oblak.
  • a: Zala Cvar, Zala Zajc, Lana Benčina Pintar in Manca Štupica.
  • b: Iris Mihelič, Kiara Lušin, Kristina Škulj, Ota Mohorič
  • a: Loti Henigman, Matevž Turk, Eva Škulj, Tinkara Arko in Gal Šega.
  • b: Primož Žgajnar, Zara Vesel, Tjaša Oražem, Doris Pucelj, Miha Tanko, Tamara Gornik, Kiara Oblak in Pia Vesel.
  • a:Tina Zajc, Vid Adamič, Anja Pogorelc, Matic Pakiž, Neja Prilesnik, Maja Arko, Enej Mihelič in Nika Gornik.
  • b: Amadej Žabkar,Tilen Lavrič,Anja Marolt,Veronika Bačnik, Klara Pintar in Lara Turk.

 S kulturno prireditvijo ob Prešernovem dnevu, ki so jo s svojimi pevskimi, instrumentalnimi, recitatorskimi in dramskimi točkami obogatili učenci naše šole in ob polni dvorani obiskovalcev,  smo vsak dodali svoj kamneček v mozaik kulturnega praznika.

Majda Kovačič Cimperman, ravnateljica

 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki