fbpx
E-UTRIP
Aktualno Črna kronika Kronika

Previdno in uvidevno pri uporabi pirotehnike

Ob vse pogostejših pokih pirotehničnih sredstev Policija poziva, naj kupujemo in uporabljamo le dovoljene izdelke in upoštevamo navodila proizvajalca. Ob tem pomislimo na svojo varnost, a tudi na tiste, ki se jim pirotehnika ne zdi zabavna ali jih celo ogroža.

Prodaja ognjemetnih izdelkov 1. kategorije, katerih glavni učinek je pok, je fizičnim osebam vsako leto dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa od 26. decembra do vključno 1. januarja. Policija poziva vse kupce pirotehnike, da kupujejo le originalne izdelke in zgolj pri pooblaščenih trgovcih. Prav tako naj jih uporabljalo le v skladu z navodili proizvajalca.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, pirotehnični izdelki, predvsem tisti predelani oz. kupljeni na črnem trgu, še vedno občasno povzročijo hude, trajne poškodbe, najpogosteje pri mladih. Zato pirotehničnih izdelkov ne smemo predelovati, jih uporabljati v drugih predmetih ali preprodajati, prav tako pirotehnike ne smemo sami izdelati.

Prav zaradi nevarnosti nastanka poškodb policija odsvetuje kakršno koli rabo prepovedanih petard različnih oblik in moči. Pri tem je treba imeti v mislih tudi epidemijo covida-19. “Vsaka dodatna poškodba, ki bi jo lahko preprečili, zdravstvenim delavcem prinese dodatne obremenitve, zato se poskusimo izogniti tveganjem in jih tako razbremenimo dodatnega dela,” poziva Policija.

Poleg tega marsikomu pokanje in bliskanje ne prinaša nobenega veselja. Policija zato poziva, naj prizanesemo sosedom, starejšim, bolnim pa tudi tistim, ki ne delijo navdušenja nad pirotehničnimi izdelki, ter za uporabo pirotehnike izberemo kraj, kjer ne bomo motili drugih. Uporabo pirotehnike prilagodimo tudi živalim.

Policija prav tako poziva starše, da se o nevarnostih uporabe prepovedanih petard in njihovih posledicah pogovorijo z otroki in jim ponudijo drugačno vrsto zabave. “Ugotavljamo tudi, da so otroci pogosto tarče prodajalcev prepovedanih petard, ki jim je mar le za zaslužek, morebitne poškodbe pri otrocih in njihove daljnosežne psihične in fizične posledice pa jih ne zanimajo,” so dodali.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki