fbpx
E-UTRIP
(Foto: Jan Mihelič)
Aktualno Iz naših šol Kočevje Novice

Pozdrav ptic miru na OŠ Ob Rinži Kočevje

»Če ne najdeš miru v sebi, ga zaman iščeš drugje.« (Francois de La Rochefoucauld)

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 1981 prvič razglasila mednarodni dan miru, ki je posvečen krepitvi miru med vsemi narodi na svetu. Septembra smo na naši šoli prvič obeležili mednarodni dan miru, ki predstavlja osrednji dogodek v okviru mednarodnega projekta Pozdrav ptic miru.

Z obeležitvijo mednarodnega dneva miru pozivamo h končanju vseh oblik sporov, sovražnosti in spopadov v svetu. Z letošnjim sloganom Podnebno ukrepanje za mir pa pozivamo tudi k ozaveščenosti in pomenu skrbi za okolje.

Otvorili Ptičji gaj

Na naših šolskih poteh nas pogosto spremljajo ptice, nas razveseljujejo in nam nosijo sporočilo miru. Zato smo v okviru dneva miru uradno otvorili Ptičji gaj, ki se skriva v gozdičku pred šolo. Ptičje gnezdilnice in označevalno tablo smo postavili v sodelovanju z Društvom za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), v okviru novoustanovljene sekcije Od Barja do Kolpe, katere aktivni članici sva tudi dve učiteljici naše šole. Sekcija je prispevala različna izobraževalna gradiva in publikacije o pticah ter omogočila sodelovanje z golobarjem.

Čutna pot spodbuja sodelovanje in zaupanje

Na prireditvi, ki je potekala pred glavnim vhodom v šolo, so sodelovali učenci in razredničarka 5. B. V uvodnem delu so nas z lepimi mislimi o miru in pisanimi baloni razveselili mladi gledališčniki pod mentorstvom Andreje Mlekuž, čemur je sledil nagovor ravnateljice. Učiteljice Laura Javoršek, Silva Vlašič in Petra Poje so za učence skozi Ptičji gaj postavile čutno pot, ki je poleg uporabe različnih čutov spodbujala sodelovanje in zaupanje. K pozitivnemu vzdušju je prispevala tudi glasba Dejana Šmalclja, ki je obogatila in povezala zvoke narave okoli nas. V nas se je obudilo razmišljanje o pomenu miru in vzdrževanju dobrih medsebojnih odnosov doma in po svetu ter pomenu ohranjanja naravnega okolja ter spoštovanja vseh živih bitij okoli nas.

Spuščali bele golobe miru

Plemenito idejo o miru, strpnosti in sožitju smo v svet razširili s spuščanjem belih golobov miru, ki nam jih je predstavil in pomagal izpustiti golobar Igor Klemenc. S tem simboličnim dejanjem želimo razširiti idejo, da lahko vsak od nas, po svojih močeh, prispeva k vzpostavljanju pozitivne komunikacije ter ohranjanju miru.

Foto: Miha Gornik Zemljak

Želimo si, da bi vsem v srcu igrala glasba življenja, da bi vaša duša in vest ostali čisti in odprti za dobre stvari in da bi se spomnili besed Mahatme Gandija: »Z vsakim iskrenim prijateljstvom utrdimo temelje, na katerih počiva mir celotnega sveta.«

Laura Javoršek, OŠ Ob Rinži

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki