fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo Kočevje

Potrjena neuradna novica, prvega oktobra potniškega vlaka v Kočevje ne bo

Po petkovi sicer neuradni novici, da je po 50-ih letih prihod potniškega vlaka po obnovljeni železniški progi iz Ljubljane do Kočevja, s krajšo svečanostjo v Ribnici, prvega oktobra, prestavljen za nedoločen čas, so jo včeraj uradno potrdili v vodstvu Slovenskih železnic.

Med razlogi za to so zapisali, »da se v sklopu III. faze modernizacije te proge, v okviru projekta, vgrajuje varnostne in telekomunikacijske naprave, ki so predpogoj za uspešno in varno uvedbo potniškega prometa. Skladno s pogodbo med naročnikom (Ministrstvom za Infrastrukturo) in izvajalcem (Konzorcij Siemens Mobility GmBH in Ostria d.o.o.) je pogodbeni rok za dokončanje projekta in zagotovitev vseh zakonsko predpisanih pogojev za delovanje naprav in njihovo uporabo v železniškem prometu, vključno s pridobitvijo obratovalnega dovoljenja za vgradnjo elementov in naprav v JŽI, 24. 9. 2020. SŽ-infrastruktura kot upravljalec javne železniške infrastrukture, glede na trenutno stanje izvedenih del na predmetnem projektu, ocenjuje, da do 1. oktobra 2020 ne bodo izpolnjeni pogoji za izdajo dovoljenja za vgradnjo naprav in posledično vzpostavitev javnega potniškega prometa (JPP).

Upravljalec ocenjuje, da do tega datuma, ne bodo izpolnjeni vsi pogoji, ki so nujni, za vzpostavitev JPP, saj se v postopkih, ki vplivajo na varnost v prometu oz. varnost in zdravje ljudi ne sme niti minimalno odmikati od zakonskih podlag in standardov, ki so bili tekom let razviti z namenom varovanja udeležencev v prometu.

Novi rok pričetka obratovanja potniškega prometa na relaciji Kočevje – Grosuplje bo določen takoj, ko bodo za to vzpostavljeni vsi potrebni pogoji, so še zapisali. Upravljalec SŽ-infrastruktura bo o tem obvestil tudi Ministrstvo za Infrastrukturo RS in ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca.

(mgć)  

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki