fbpx
E-UTRIP
poravnava.si
Aktualno Dobro je vedeti Zanimivosti & Zabava

PoraVnava svetuje: Prometne nesreče: Kdaj poklicati policijo, če želite do odškodnine?

Ko pride do prometne nesreče je naš prvi odziv ponavadi šok, panika in otrplost. Seveda, če gre za prometne nesreče I. kategorije, torej, prometne nesreče z zgolj materialno škodo in ni prisotnih bolečin, naj bi bilo klicanje policije nesmiselno, pogosto se svetuje le izpolnitev Evropskega poročila. Vendar pozor, če so poškodbe vozila večje ali pa ste v prometni nesreči samoudeleženi in želite zaradi posledic prometne nesreče priti do odškodnine, je policijo nujno potrebno takoj poklicati. V podjetju poraVnava.si pa vam svetujemo, da v primeru kakršne koli prometne nesreče – tudi, ko gre za manjšo materialno škodo – takoj pokličete policijo.

Zakaj v primeru prometne nesreče poklicati policijo?

Tukaj sta predvsem pomembna dva razloga, in sicer: zakonska podlaga oziroma 110. člen Zakona o pravilih cestnega prometa, ki govori tudi o dolžnostih ravnanja, ko pride do prometne nesreče. V četrti točki drugega odstavka namreč pravi, da mora udeleženec prometne nesreče obvestiti policijo, center za obveščanje ali koga drugega, ki lahko obvesti policijo, razen v primeru prometne nesreče I. kategorije. Torej, poklicati policijo, ko pride do prometne nesreče je vaša dolžnost v trenutku, ko ugotovite, da posledice niso zgolj materialna škoda. Ampak vendarle…

Pozor, drugi razlog, zakaj (vseeno) priporočamo poklicati policijo, pa tiči v splošnih pogojih zavarovalnice. Ti namreč določajo, da mora zavarovanec ali voznik po nesreči obvestiti policijo, sicer se šteje, da se je zavarovanec ali voznik po nastanku prometne nesreče izmaknil preiskavi alkoholiziranosti, preizkusu prisotnosti drog ali prepovedanih zdravil. V tem primeru zavarovalnica namreč ni dolžna poravnati škode, kar z drugimi besedami pomeni, da do kakršne koli odškodnine niste upravičeni in ostanete praznih rok.

Skratka, svetujemo vam, da v vsakem primeru pokličete policijo – ne glede na to, ali je škoda na vozilu večja ali manjša, saj se s tem zavarujete pred zavrnitvijo odškodnine s strani zavarovalnice, ki bi se lahko zglasovala na to, da ste se s tem, ko niste kontaktirali policije, izmikali preverjanju alkoholiziranosti oziroma preizkusu psihoaktivnih snovi, s čimer ste izgubili svoje zavarovalne pravice.

Do odškodnine s strokovnjaki iz podjetja poraVnava.si

Da bo višina odškodnine in postopek v primeru prometne nesreče pravilen in primeren, vodenje vašega primera prepustite strokovnjakom. S svojimi večletnimi izkušnjami namreč zelo dobro vedo, kako, s čim in predvsem kaj izpostaviti kot tisto dejstvo, da boste z višino odškodnine zadovoljni.

Pokličite na 080 13 14 ali kliknite na poraVnava.si in eden izmed naših izkušenih pravnikov vam bo pomagal, da bo pot do vaše odškodnine enostavna, hitra in predvsem uspešna.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki