fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Pravni nasvet

PORAVNAVA SVETUJE: “Ostal sem brez vozniškega dovoljenja, ker sem nabral 18 kazenskih točk”

V rubriki pravni nasveti na vaša vprašanja odgovarja Lana Ferhatbegović, vodja poslovne enote poraVnava Kočevje.

poraVnava d.o.o., se je v zadnjih letih izkazala in dokazala, kot resnično zanesljiva, zaupanja vredna in predvsem strokovna, vrhunska odškodninska in pravno-svetovalna družba.

—————————————————————————————————————————————————————————–

Pozdravljeni, prosim za pomoč, saj sem pred nekaj dnevi dobil pošto od sodišča, kjer je navedeno, da se mi vozniški izpit odvzame, ker sem nabral 18 kazenskih točk. Ali je možno kaj storiti, saj izpit nujno potrebujem?

V tovrstnih primerih zakon predvideva možnost vložitve predloga za odložitev prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja. Predlog mora biti seveda dobro obrazložen, navedbam, zakaj je za vas vozniško dovoljenje nujno potrebno, pa morajo biti priloženi tudi dokazi. Storilec prekrška mora sodišču s predlogom posredovati tudi zdravniško spričevalo o opravljenem kontrolnem zdravstvenem pregledu po zakonu o voznikih. To se lahko opravi le pri izbranih zdravstvenih ustanovah. Sodišče v postopku in pri odločanju upošteva osebnost storilca, okoliščine prekrška ter predkaznovanost, pri tem pa ocenjuje, ali je mogoče pričakovati, da se prekrški ne bodo ponavljali.

Sodišče lahko izvršitev te sankcije – tj. prenehanje vozniškega dovoljenja odloži pod pogojem, da v dobi (med 6 meseci in 2 leti), ki jo določi sodišče, ne storite hujšega prekrška. Poleg navedenega sodišče določi tudi dodatno obveznost, ki jo morate izpolniti – v primerih, ko je vozniško prenehalo zaradi prekrškov, kot je prehitra vožnja, uporaba mobilnega aparata med vožnjo ipd. je to pogosto opravljanje varne vožnje. V kolikor so vam odvzeli dovoljenje zaradi vožnje v vinjenem stanju, pa sodišče praviloma določi obvezen obisk edukacijskih in psihosocialnih delavnic. Ko sodišče obravnava zadeve odvzema vozniškega dovoljenja, posebno pozornost, namenja ukrepom in nameram voznika za izboljšanje svoje vožnje ter splošne varnosti v prometu. Zavedanje o pomenu varne vožnje ne le izraža vaše skrbi za lastno dobrobit, temveč tudi kaže na zrelost in pripravljenost sprejeti odgovornost za svoje ravnanje v prometnem okolju.

Gre za sodni postopek, v katerem so določeni roki za vložitev predloga, zato je potrebno postopek izpeljati pravočasno, saj sodišče zadeve ne bo obravnavalo po poteku roka in vam bo vozniško dovoljenje prenehalo. V tem primeru boste morali ponovno opraviti postopek opravljanja vozniškega izpita.

Zato vam svetujem, da se v najkrajšem možnem času po prejemu sklepa, obrnete na poraVnavo d.o.o. na 080 13 14 ali me kontaktirajte na kocevje@poravnava.si, kjer se bomo lahko pogovorili o vašem primeru in vam nudili individualno svetovanje, ter vas kakovostno vodili skozi celoten proces.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki