fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Kultura Umetnost

Pokrajinski muzej Kočevje in Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji vabita na ogled gostujoče razstave Japonske fundacije

V Pokrajinskem muzeju Kočevje bo od 7. do 28. oktobra 2020 na ogled postavljena razstava z naslovom “Visoka umetnost Japonske / The Superlative Artistry of Japan”.

Opis razstave:

Razstava zajema japonsko ustvarjalno kulturo in duh »monozukuri« na temo “vrhunske umetnosti” (Superlative Artistry of Japan). Predstavlja kohezivno zbirko del in materialov iz različnih žanrov, ki dajejo velik poudarek naprednim tehnikam, domiselnim izrazom in konceptom ter visoki stopnji dovršenosti, ki gledalce presenetijo. Najprej so predstavljena dela kogei iz obdobja Meiji (1868–1912), ki so igrala pomembno vlogo pri zagonu japonizma v Evropi v 19. stoletju. Razstava poleg številnih sodobnih del vrhunske umetnosti vključuje tudi shokugan (majhne igrače, ki se prodajajo s sladkarijami) in vzorce hrane, ki ponazarjajo močno zavezanost k izdelavi.

Skozi to razstavo so predstavljene izjemne tehnike, pa tudi širina izražanja, ki omogoča takšno spretnost in prefinjenost, v upanju, da bodo gledalci cenili ta specifični del japonske ustvarjalne kulture, ki časti obrtništvo in že od nekdaj izkazuje velik občutek za natančnost in predanost procesom izdelave.

Vodja: Yuji Yamashita (Profesor na univerzi Meiji Gakuin)

Opis organizacije:

Japonska fundacija je specializirana javna agencija, ki je bila ustanovljena leta 1972 z namenom spodbujanja mednarodnega razumevanja skozi kulturno izmenjavo. Fundacija organizira različne projekte na treh glavnih področjih dejavnosti: umetnostna in kulturna izmenjava, izobraževanje v japonskem jeziku v tujini ter japonski študij in intelektualna izmenjava. Na področju vizualnih umetnosti, ki je del našega programa umetnosti in kulturne izmenjave, si prizadevamo za predstavljanje japonske umetnosti z vzajemnimi izmenjavami med Japonsko in drugimi državami.
V okviru teh dejavnosti redno organiziramo potujoče razstave, ki obiskujejo tuje države. Te razstave vsebujejo dela iz lastne zbirke fundacije in obravnavajo različne teme, vključno z obrtjo, slikarstvom, fotografijo, arhitekturo in oblikovanjem. Približno 20 razstav nenehno poteka in se vsako leto odvija v več kot 100 mestih.

Nadja Kovačič, višja kustosinja v Pokrajinskem muzeju Kočevje

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki